НАСА: Човешката цивилизация я очаква неизбежен упадък

Изследователи от НАСА са стигнали до извода, че през следващите десетилетия съществува риск от „неизбежен колапс“ на човешката цивилизация, в резултат на увеличаването на експлоатацията на ресурсите и неравномерното разпределение на богатствата.

„Падането на Римската империя и същите, ако не и по- развити  империи като Хаан, държави като  Месопотамия,  показват, че напредналите, сложни и развити цивилизации са  много уязвими и  краткотрайни,“ – заявиха изследователи от  Goddard Space Flight Center (НАСА)  тази седмица.

Докладът е изготвен от инженер-математика Safa Moteshari от  Националния център за социално-екологични изследвания. Заключението на доклада е, че съществуването на съвременната цивилизация няма да трае дълго.

Според PolicyMic, докладът отчита различните рискови фактори, включително   население , климат, водни ресурси, селското стопанство и енергетиката.

Смъртта на цивилизациите през последните 5000 години е настъпвала поради неравномерното разпределение на ресурсите, и в резултат на „икономическото разслоение на обществото на  елит (богати) и маси (обикновените граждани,  бедните).

Mотешари  добавя, че науката и технологиите няма да спрат упадъка.

„Технологичните преобразувания  могат  да повишат ефективността на  използване на ресурсите, но те също така  увеличат потреблението на глава от населението на ресурсите и разширяване на мащабите на добива. В резултат на това ефективността на използването на ресурсите само компенсира  растежа на потреблението, „- пише Moтешари.

Moтешари  и колегите му, изучавайки различни сценарии, правят извод, че „следейки отблизо реалностите на днешния свят … ние открихме, че е трудно да се избегне срив.“

Цивилизациите, пише  той „възникват в  устойчиви  условия в продължение на достатъчно дълго време, но дори и при оптимална скорост на изчерпване на ресурсите и един малък елит,  в крайна сметка всичко завършва с с това, че елитът започва да консумира твърде много, а  масите започват да гладуват.

Това довежда до разпадането на обществото. Такъв срив не е породен от природни бедствия, той е резултат от глад, причинен от неравенство, което от своя страна води до загуба на работна ръка. “

Джак Филипс

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *