Дийпак Чопра: Законът за непривързаността – получавате това, което искате

Законът за непривързаността казва: за да постигнете нещо във физическата вселена, трябва да се откажете от привързаността си към това, което искате да постигнете. Това не означава да  се откажете от намеренията си да реализирате желанието си. Вие не се отказвате нито от намерението си, нито от желанието си. Вие се отказвате от вашата привързаност към резултата.

Това има много силен ефект. В този момент, в който се откажете от вашата привързаност към резултата,  съчетавайки прецизно насоченото намерение с непривързаността, получавате това, което искате. Всичко, каквото искате, вие можете да постигнете чрез непривързаността, защото непривързаността се основава на абсолютната увереност в силата на истинския ви АЗ.

От друга страна, в основата на привързаността лежат  страх и несигурност – а нуждата от увереност произтича от непознаване на истинския ви АЗ.

Източник на богатство, изобилие, и всичко останало във физическия свят – е вашият АЗ; той е съзнанието, което  знае как да задоволи всяка ваша нужда. Всичко останало – са само символи: коли, къщи, пари, дрехи, самолети. Символите са преходни: те идват и си отиват. Преследването на символи е като събирането на  карти вместо действителна територия. Това създава безпокойство и в крайна сметка води до празнота, тъй като променяте своя  Аз със символите на своя Аз.

Привързаността се ражда от оскъдиците в съзнанието, защото тази привързаност е  винаги  привързаност към символите. Непривързаността е  синоним на богато съзнание, защото тя  създава свобода за творчество.

Радост и смях са възможни само при липса на привързаност към тежко положение. Тогава символите на богатството се създават спонтанно и без усилие.

Ако няма непривързаност, ние ставаме пленници  на безпомощност, безнадеждност, земни потребности, дребни грижи, пълно безразсъдство и прекомерна  сериозност – всичко, което е характерно за мизерно  съществуване и окаяно съзнание.

Едно наистина богато съзнание – това е способността да  получите онова, което искате, по всяко време, когато пожелаете, и с най-малко разходи на усилия.

Хората непрекъснато търсят увереност, но вие ще разберете, че тази увереност  – е много ефимерно нещо. Дори и привързаността към парите – е признак на несигурност. Вие  казвате: „Когато имам X милиона долара, аз ще се чувствам в безопасност. Аз ще съм финансово независим и може да се пенсионирам. Тогава ще  мога да правя това, което наистина искам. “ Но това никога не се случва – никога не се случва.

Всеки, който търси увереност ще я   преследва цял живот, но няма да я  намери. Тя ще остане неуловима и ефимерна, защото парите като такива никога няма да дадат  увереност. Привързаността към парите винаги ще поражда чувство на несигурност, без значение колко пари имате в банката. В действителност много от тези, които имат най-много пари, изпитват най-голяма несигурност.

Търсенето на увереността – това е илюзия. Според древна мъдрост, решението на тази дилема се крие в мъдростта на несигурността, или в мъдростта на неопределеността. Това означава, че търсенето на сигурност и увереност всъщност е привързаност към известното. Но какво е това  „известно“? Известното – това е миналото. Известното – това е нещо като затвор в  минала обусловеност. В него не съществува развитие. А когато няма развитие, има застой, ентропия, разстройство и гниене.

От друга страна, неопределеността  е плодородна почва за чисти творчески възможности и свободи. Неопределеността означава навлизане в неведомото във всеки момент от нашето съществуване. Неведомото – това е  областта за всички възможности, вечно свежи, вечно нови, винаги открити за нови проявления. Без неопределеността и неведомото, животът се превръща в   повторение на износени и очукани спомени. Вие се превръщате в жертва на миналото, а ваш мъчител днес става вашият  „Аз“,  взет назаем от вчера.

Откажете се  от вашата привързаност към известното, направете стъпка в неизвестното – и ще  намерите в себе си огромното поле за всички възможности. Вашето желание да навлезете  в непознатото ще ви донесе мъдрост, съдържаща се в неговата неопределеност. Това означава, че всеки момент ще ви очакват приятни вълнения, приключения, мистерии. Ще усетите цялото очарование на живота – неговата магия, вечен празник и триумфа на собствения си дух.

Една от характеристиките на полето на всички възможности е безкрайната взаимовръзка. За да получите нещо,  полето  може да организира  безкраен брой от  пространство-времеви събития. Но когато сте привързани, вашето намерение е фиксирано в  твърди нагласи на ума ви и вие губите гъвкавост, креативност и спонтанност,  присъща на полето. Когато има привързаност,  вие се лишавате от вашите гъвкавост,  желание и сила, вкарвайки всичко в твърда рамка, която пречи на целия процес по създаване.

Законът за необвързаността не противоречи на закона за намерението и желанието – поставяне на цели. Имате ли все още  намерение да вървите в определена посока, вие както и преди имате цел.

Само че  между точка А и точка Б има неограничени възможности. Разбивайки неопределеността на нейните съставки, вие,  намирайки  по-висок идеал или нещо по-вълнуващо, по всяко време можете да промените посоката. По-малко ще форсирате решението на проблемите,  което ще ви позволи да бъдете по-внимателен към появящите се възможности.

Използването на Закона за непривързаността ускорява целия процес на еволюция. Когато разбирате този закон, не  чувствате необходимостта да форсирате решението. Форсирайки решаването на проблемите, вие само  създавате нови. Но ако насочвате внимание си към  неопределеността и я наблюдавате, когато от объркването и хаоса се появи вашето решение, това, което се появява,   е поразително.

Това състояние на будност – вашата готовност в настоящето, в полето на  неопределеността – докосва се с   вашата цел и вашето намерение и ви позволява да се възползват от възможността. Какво е благоприятна възможност?

Тя се съдържа във всеки проблем, който възниква в живота ви. Всеки проблем – това е зародиш на големите предимства и  възможности. Когато постигате това, вие ставате открити за цялата гама от възможности – и това  носи в живота ви тайната, чудото, приятното вълнение, вълнуващо приключение.

На  всеки проблем в живота си можете да гледате като на благоприятна възможността, която ви обещава големи ползи. Придържайки се към  мъдростта на неопределеността, винаги можете да останете бдителен към благоприятните възможности. Когато вашата готовност се срещне с благоприятна възможност, решението идва спонтанно.

Това, което се появява като резултатът, често се нарича  „добър късмет.“ Късметът- това не е  нищо друго, освен готовност и възможност, събрани заедно. Когато те се смесват с бдително наблюдение на хаоса,  идва решение, което носи ползи и предлага развитие на вас и на тези, които влизат в контакт с вас.

Това е  безупречна рецепта за успех, и се основава на Закона за непривързаността.

Прилагане на Закона за непривързаността

Ще приложа закона за непривързаността, като обещавам  да предприема следните стъпки:

Давам думата си от днес да запазвам непривързаност. Давам на себе си и на всички около мен, свободата да бъдат такива, каквито са. Аз няма да се придържам към твърди постановки за това как нещата трябва да бъдат. Аз няма да форсирам решението на проблемите, като по този начин създавам нови проблеми. Към всичко, в което  ще участвам, ще запазвам непривързаност.

От сега нататък ще разглеждам неопределеността като важна част от моя опит. В моята готовност да приеме несигурност решенията ще идват спонтанно, без никакви проблеми, без объркване, разстройства и хаос. Колкото по-неопределен изглежда проблемът, толкова по-уверен ще се  чувствам, защото неопределеността – това е моят път към свободата. Чрез мъдростта на неопределеността ще  намеря моята увереност .

Искам да вляза в полето на всички възможности и предвиждам вълнението, което ме очаква, когато оставам  открит  за безкрайността на избора. Когато отида в полето на всички възможности, ще позная магията и вълшебството  на живота, животът ще стане забавно и вълнуващо приключение.

Дийпак Чопра

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *