Германия кани бежанци в армията си

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен възнамерява да привлече бежанци в германската армия.

„В Бундесвера  е готов   пилотен проект за  обучение   по   редица специалности на  над сто цивилни бежанци“, – каза фон дер Лайен  в  неделя, 24 юли в интервю за Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Наред с другите неща, миграните  могат да бъдат ангажирани в техническите работи, в медицината и логистиката. Но  сирийските граждани не могат да служат като  войници в  Бундесвера, заяви министърът на отбраната.

„Идеята е, че след като те  се върнат в  Сирия да могат  да помагат за възстановяването на страната“, – допълни министърът на отбраната. Когато на власт в Сирия дойде правителство, което ще бъде в състояние да поема  отговорност, Германия ще  подкрепя обучението на силите за сигурност.

По-рано Урсула фон дер Лайен  заяви, че германската армия в бъдеще  в някои случаи  ще  включва в бойни действия  не само германски граждани, но и граждани на други държави – членки на ЕС. Това предложение бе посрещнато със съпротива в редиците на Християндемократическия съюз, в който влиза и  министърът на отбраната.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *