ООН : Очакват ни ужасни последици от глобалното затопляне

През 2030 г. световната икономика ще губи всяка година по около 2 трилиона щатски долара поради снижаването на  производителността на труда, а някои видове работи ще станат невъзможни поради  високите температури.

В доклада на Международния фонд за здраве и околна  среда, публикуван в печатното издание Asia-Pacific Journal of Public Health, и представен в Куала Лумпур по време на форума, организиран от Университета на ООН и Програмата за развитие на ООН, се казва, че глобалното затопляне дотолкова ще  измени климата, че през 2030 г. световната икономика ще губи всяка година по около 2 трилиона щатски долара поради снижаването на  производителността на труда, а някои видове работи ще станат невъзможни поради  високите температури.

На първо място  силната горещина ще се отрази на дейностите, свързани с тежък физически труд в промишлеността и селското стопанство.

Професор Шелстрьом казва: „В изнурителната жега няма да е възможно да се  работи със същата интензивност. Темповете на работа  ще падат, което ще увеличи продължителността на почивката.“

И тъй като ръчният труд най- често се използва в по-слабо развитите страни, те ще станат още по-бедни. В същото време развитите страни ще трябва да  увеличават разходите за  електроенергията заради  удълженото  използване в най-горещия период на вентилатори и климатици.

В доклада се казва още, че  от повишаването на температурите ще пострадат икономиките на 43  страни по света и особено в Африка и Югоизточна Азия, където и сега заради  екстремните температури продължителността на работния ден е намаляла с  15-20 процента.

Според професора, през 2030 г. само заради горещините  БВП на Гана и Нигерия ще падне с повече от шест процента, Малайзия, Тайланд, Филипините и Индонезия – с  шест процента, Виетнам и Камбоджа, с малко по-малко от шест процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *