Орангутан се научи да говори? (видео)

Британски учени от Durham University направиха още една стъпка към разбирането на това как се е появила човешката реч. Учените провели експеримент за да разберат  дали орангутаните могат съзнателно да променят  издаваните от тях звуци и да ги запомнят.

Преди се е смятало, че най-близките до човека висши примати не са в състояние да произвеждат нови звуци. Също така учените предполагали, че да управляват гласа си и да контролират гласните си струни за да получават гласни звуци,  човекоподобните маймуни не могат.

Но ново изследване, с участието на орангутана Роки от зоопарка в Индианаполис в САЩ, показва, че тези животни са в състояние да копират тона на гласа на човек.

Учените сравнили копираните от орангутан звуци с вече познати звуци на орангутани, съхранявани в базата данни, в която имало повече от 12 хил. часа записи с наблюдения на над 120 орангутани, живеещи в плен и в дивата природа.

След анализ на наличните данни, изследователите заключават, че звуците, които издавал Роки, се различавали от звуците в базата данни. Според експертите, орангутанът успял да научи съвършено нови звуци и да управлява своя глас. Преди се е смятало, че орангутаните несъзнателно произвеждат звуци.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *