Започнаха разкопките на мистериозния „Златен влак“ на нацистите в Полша

Разкопки с  използването на  тежка техника започнаха във вторник сутринта на мястото, където се издирва така наречения „Златен влак“ в Полша.

„Златен влак“ в Полша наричат хитлеристкият влак, с  дължина  около 150 метра, който е превозвал благородни метали, скъпоценности  и злато. Влакът в края на Втората световна война напуска германската крепост  Бреслау (днес  – полският град Вроцлав) във Walbrzych, и след това мистериозно изчезва.

Учените и иманяри  многократно спекулираха, че влакът може да е бил  скрит от съветските ВВС в един от тунелите, който после се  сринал след бомбардировки. Според гражданската организация  XYZ, която издирва този митичен влак, той се намира в района  на 65 – ия километър по железопътната линия Вроцлав – Валбжих.

Преди няколко дни на  мястото на разкопките пристигнаха специалисти с оборудване, които изследват района, където сега се правят разкопките. Във вторник сутринта областта за търсене бе блокирана от съображения за сигурност и затворена за посетители, на мястото вече работят тежки машини.

„Тайната на „Златния влак“ може да бъде разкрита в рамките на 3-4 дни,“ – каза пред полското радио представителят  на групата за търсене Andrzej Gaik. Според него влакът – „Не е  игла в купа сено“, и ако наистина е скрит на това място, където се търси, ще бъде възможно да бъде открит.

В търсенето на влака участват около 70 човека, а разкопките струват на организаторите 150 хиляди злоти (около 70 хиляди лева).

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *