Американски военни: Бъдеща война с Русия и Китай ще бъде мълниеносна и изключително смъртоносна

Военните смятат, че през следващите десетилетия войните ще  са коренно различни от тези, който са се водили през последните 25 години.

За да си представим войната на бъдещето, на първо място е необходимо да си припомним  войните от далечното минало, с водещ до вцепеняване масиран  артилерийски огън и безмилостни атаки на  вражеските войници.

След това, можете да   ускорите мислената кинохроника и да си представите наземна война с използването на системи с изкуствен интелект и прецизно насочвани боеприпаси на големи стратегически пространства, където всичко се случва със скоростта на интернет.

Над това днес работи военното ръководство, за да подготви американските въоръжени сили за възпиране и поразяване на  враговете на Америка през следващите  десетилетия.

Америка е изправена пред екзистенциални заплахи от „съвременни национални държави, които достатъчно  агресивно се противопостават във военната сфера“, каза заместник-началникът на генералния щаб на сухопътните войски генерал-лейтенант Джоузеф Андерсън, говорейки  по време на годишната среща на Асоциацията на военните във Вашингтон във вторник: „Кой действа по този начин? Русия.“

Освен това нарастваща заплаха представлява  Китай, който все още не е в състояние да обезпечи  военно присъствие в световен мащаб.

Но заедно тези две държави  могат да мобилизират огромни по численост  въоръжени сили,  добре оборудвани с нови  технологии – принуждавайки Пентагона да  мисли за подготовката за „военни действия в такива мащаби, с които американската армия не се е сблъсквала от времената в  Корея“, заяви заместникът на Андерсън генерал-майор Уилям Хикс.

„Обичайният   конфликта в близко бъдеще ще е мълниеносен  и изключително смъртоносен. А ние дори нямаме  хронометър, „- каза той.

Под това се разбира, че войните ще започват  почти без никакво предупреждение, а пораженията на врага ще се нанасят по-бързо, отколкото при  последните операции срещу тероризма.

Поради това армията трябва да   вземе  мерки за поддържане на силите в една висока степен на готовност и да е в състояние възможно най-бързо да попълва  запасите.

Разработването на съгласуващ механизъм ще играе ключова роля в този процес, каза и.д. помощник – секретар по отбраната по технологии и логистика К.  McFarland.

Новите оръжия и технически средства трябва да бъдат такива, че да  могат лесно да се управляват. В бъдеща  война войниците  трябва да могат бързо да се научат да летят, да речем, на три различни модела хеликоптери, или лесно да превключват от  управление на танковото оръдие на артилерийската установка.

„Как може да се намали времето  за обучение на кадрите  и научните изследвания? – казва тя.

– Като инженер аз мисля за използването на обикновен  интерфейс – независимо от вида на хеликоптера, на който е необходимо да се изпълни задачата „.

Още по-революционно в битката ще бъде влиянието на изкуствения интелект и автономните системи.

„Събитията ще се променят със скоростта на светлината, на границата на човешките възможности – казва Хикс.

– Скоростта, с която машината може да взема решения в далечното бъдеще, ще надхвърли способността ни да   контролираме ситуацията, като за целта ще се наложи  изграждането на нови отношения между човек и машина“.

Всичко това, според него, коренно ще различава  предстоящите  десетилетия от последните  25 години.

http://www.defenseone.com/threats/2016/10/future-army/132105/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *