Как да преодолеем хроничната умора

Състоянието, в което се усеща недостиг на енергия е познато на всеки, особено ако зимата   трае по-дълго. Умората се превръща  в хроничнa. Как да се справим с емоционалното опустошение и да повишим своята жизнена енергия – четете нататък.

Естеството на хроничната умора

Резервите от жизнена енергия зависят главно от вродените особености на човека и неговата кондиция. Но също така има външни фактори, които водят до хронична умора. Голям брой задачи, въпросите, по които през деня трябва да се вземат решения,  изискват разходи на психическа  енергия. Мозъкът не разполага  с време, за да „смели“ огромния поток от информация, която затрупва всеки ден човек,  и да я  разпредели по важност, спешност, стойност. В такива случаи се говори за липсата на жизнена енергия и емоционална празнота.

Всяка емоция  води до физиологични промени, а отделянето на някои вещества (например хормони), подготвят организма да реагира  на информацията. Но запасите от тези хормони  не са безкрайни, скоростта им на отделяне е ограничена. С претоварване с информация идва емоционалното изтощение, което се придружава от негативни чувства, загуба на смисъл на живота и способността да се насладите на нещо друго. С други думи, човек е обхванат от стрес.

Релакс и мързел

Хроничната умора е различна от обикновената физическа, защото зад нея стои не само физическо, но и емоционално, нервно    и дори интелектуално изтощение. В този случай  релаксацията и положителните емоции, разбира се, позволяват да се почувствате по-добре, но не за дълго. След почивката всяка задача изисква много  усилия  за да се справите с нея.

Ако в рамките на шест месеца вие постоянно се чувствате зле, а не сте болен, значи е време да обявите война на синдрома на хроничната умора.

Обичайно лечение в този случай обаче няма –  имате нужда от специален подход. Преди всичко  трябва да промените начина си на живот. Без нови психически нагласи това няма как да стане, в противен случай хроничната умора може да даде усложнения под формата на нарушения във функциите на вътрешните органи.

Синдромът на хроничната умора, обикновено засяга хората, които са направили работата или кариерата си основен мотив за своя живот. Те , на първо място,  трябва да се отърват от постоянната „готовност за битка“ и вътрешно напрежение. Така че хората трябва да спрат да слушат съвети от рода на „не се отпускай,“ защото именно поради такава нагласа изтощеният организъм ще „изхарчи“ и малкото резерви, които е натрупал.

Позволете  си да се отпуснете и дори малко да мързелувате. Отслабеният организъм се нуждае от  здравословен сън. Опитайте се да спите най-малко девет часа на ден. Дори и да закъснявате за някъде, не скачайте рязко от леглото, за да се избегне скока в кръвното налягане и пулса.

Въздух и вода

След като сте си починали от работа и сте се наспали, се заемете с най-сложната задача. Колкото и странно да звучи, вие трябва да се научите да търпите умората. Умора от приятна физическа работа. Започнете с бързо ходене. Особено полезно е да се направи такава разходка преди лягане. Намалете натоварването при поява на сърцебиене.

Задължително измерете кръвното си налягане и пулса  преди и след тренировка. Те бързо трябва да се върнат към нормалните показатели след тренировката. Ако не се  случи- намалете продължителността и.

Упражненията носят положителни емоции и приятно осъзнаване на преодоляването на трудности. Това облекчава болката и прекомерната  възбудимост  и способства да се отървем от депресията.

Билки и зеленчуци

За да се излекувате от синдрома на хроничната умора не е задължително да   вземате лекарства. Напълно достатъчни са упражненията. През нощта можете да вземате валериан, а в следобедните часове – нещо тонизиращо като   жен-шен, например.

Не забравяйте, че синдромът на хроничната умора може да се върне. Често заболяването е с цикличен характер. Редовно трябва да консумирате храни, които зареждат с жизненост – ядки, зеленчуци, портокали, ябълки   и риба. Не се отказвайте от удоволствието да ядете шоколад, не правете диети.

Ако всичко  се провали, опитайте се   да промените живота си. Изберете от ежедневните си задължения  най-важните и се съсредоточете върху тях, опитвайте се да   избягвате конфликти. Отложете   решенията на  най-трудните проблеми, или  потърсете по-лесни начини да се справите с тях.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *