Какво ще се случи със света, когато пчелите изчезнат?

Кой има интерес от измирането на пчелите? Подсказка: Само онези,   произвеждащи ГМО храни, които не се нуждаят от опрашване. Когато пчелите измрат, тези корпорации ще станат истинските владетели на света, а ние техни роби.

От началото на 1990-те години пчеларите започват да забелязват масови изчезвания на работните пчели, особено през зимните месеци. Оттогава ситуацията все повече се  влошава – загинали се напълно около 4000 вида медоносни пчели, а през 2006 г. феноменът бе наречен   „синдром на унищожаване на пчелните колонии“. Никой не знае защо пчелите умират, но какво ще се случи със света, ако те окончателно изчезнат?

Няма да има мед. Продукт, който човечеството събира над  9000 години. Той ни служи не само за храна, но и като козметично и медицинско средство. Загубвайки пчелите,  ние очевидно ще  загубим най-полезния  и универсален продукт на планетата.

Много плодове и зеленчуци ще престанат да растат. Хората, които не са запознати със земеделието, имат малка представа колко много растения се опрашват от пчелите. Според доклад на ООН,  около 100 растения представляват 90% от световното разнообразие от  храни, а  70 от тях се опрашват от пчелите. Според Би Би Си, без пчелите от магазините за хранителни стоки  ще се изпарят най-малко половината от стоките. Ябълки, авокадо, грозде, праскови, дини … и най-лошото от всичко – кафето.

Хората ще трябва да опрашват сами растенията. Но ще могат  само някои от тях и с много по-ниска ефективност. Този метод се използва в Китай, който отчаяно се нуждае  от пчели. Методът с кофа и четка прашец може да помогне да се компенсира малко  изчезването на пчелите, но не и да ги замести.

Ще изчезнат млечните продукти. Знаете ли какво ядат млечните крави? Храната им се състои не само от обикновени треви. Кравите се нуждаят от люцерна – растението обаче се опрашва само от пчелите. Овце и кози, между другото, също. Без нея  можем да забравим както за млякото, така и за  всички производни продукти.

Ще изчезне памукът. И с течение на времето всички дрехи от него, които, меко казано, са много. Да, ние сме се научили да правим  синтетичен заместител, например, полиестер, но в свят без памук цената му значително ще  се увеличи.

Ще се съкрати значително разнообразието от храни. Без пчели човечеството ще загуби част от обичайното си хранене, въпреки че нещо, разбира се, ще  остане. Прасета и пилета не се нуждаят от фуражи, произведени от опрашени растения. Пшеница, соя, царевица и ориз растат без опрашване. Домати, картофи и моркови се нуждаят от него доста малко. Но има друг проблем …

Цената на храните ще скочи до небето. И това не е само предположение. През зимата 2012 г. в Шотландия, например, загиват една трета от кошерите, което  довежда до рязко увеличение на цените на дефицитните стоки. По-добре е да не си представяте колко ще ви струва чаша кафе в свят  без пчели.

Недохранването ще се превърне в истински проблем. Човекът е един сложен организъм, който изисква балансирано хранене. А  много витамини ни доставят продукти,  опрашвани от пчелите. Проучване през 2011 г. показа, че „пчелните“ растения ни носят калций, флуорид, желязо, витамини А, С и Е. Без тях  здравето ни драстично ще се влоши.

Световната икономика може да се срине. Или най-малкото това ще бъде за нея смазващ удар. Ще бъде поразена памучната индустрия, млечна и за кафе, много хранителни и медицински предприятие. Загубите ще са стотици милиарди долари по целия свят, и  ще е нужно чудо  за да се избегне катастрофа.

В много страни ще започне глад. За да се превключи човечеството към неизискващи опрашване растения, като соя и ориз, ще  е нужно много време, с което няма да разполагат редица развиващи се страни. Този проблем ще възниква само ако пчелите умрат утре, но и постепенното им изчезване ще донесе много неприятности.

Кой има интерес от измирането на пчелите? Подсказка: Само онези, които произвеждат ГМО храни, които не се нуждаят от опрашване. Когато пчелите измрат, тези корпорации ще станат истинските владетели на света, а ние техни роби.,,,

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *