Зловещите Уроци на Тръмп, които го доведоха в Белия дом

Победата на Тръмп – това не е негова лична победа. Това по принцип не е победа на самия Тръмп. Той просто – променяйки се и адаптирайки се към ситуацията по време на кампанията – се оказа рупор на американския народ, изразител на неговите надежди и стремежи. Сега това вече не са предположения.

Както казва един много успешен в миналото претендент за Белия дом: „Можете през цялото време да заблуждавате някои хора, можете за известно време да заблуждавате всички хора, но не можете през цялото време да заблуждавате всички хора“ *.

И така – какво позволи на Тръмп да победи? Само Две категории идеи, които той съумя  правилно да представи и да използва в своята кампания:

Категория 1 – идеите със знак плюс ( „за“)

Патриотизмът (опонентите представяха това като национализъм).

Традиционните семейни ценности (въпреки баналността на фразата) – това е, когато семейната двойка  има деца, а децата имат мама и татко, и те   всяка година отиват  при баба си за Коледа.

Традиционните представи за работа – включително понятия като работно време и работно място, колектив от служители, осезаеми резултати от работата.

„Вие не ни учете да живеем – и ние няма да ви учим вас.“ През 2016 г. стана ясно, че за повечето хора в Европа и Съединените щати глобалната система от ценности – е мит. Действителната ценностна система, на базата на националното и, отново, традиционното разбиране за това какво е добро и какво е лошо – ето това наистина е важно.

В крайна сметка, това, което изглежда абсолютно правилно и естествено за шведа (например изложените в свободен  достъп данъчни декларации) – ще докара   италианеца до ужас. А трите пушки и двата пистолета в уютната къща  в Северна Каролина, ще вкара в абсолютен ступор германеца.

Дори в ерата на интернет, и (все още) относително свободния обмен на информация, хората се интересуват предимно от това, което се случва в домовете им, тоест, в страната и в близост до нейните граници. Но от това какво се случва от другата страна на океана, те не се интересуват. В противен случай, до  портите на Белия дом щеше да застане огромна тълпа от демонстранти, които да поискат да се сложи край на тези от ужасна Ислямска държава **. Виждали ли сте ги? Не. Защото ги няма там …

Категория 2 – с знак минус ( „против“)

Наднационалният либерализъм- глобализъм, разбиране на  света като едно голямо село, където всичко трябва да е смесено – чак до загуба на национална идентичност.

Най-предизвикателната форма на  тази глобализация – неконтролираната имиграция, когато  „млади и  цинични“ (обикновено мъже), от други страни в света се появяват  на прага на дома ви и (най-малкото) безплатно ползват пътища, фонтани и паркове, които са построени от данъците на местните жители.

Корпоративните официални медии претърпяха  съкрушително поражение, опитвайки се, условно, младите и силни афганистански  (в Европа) и салвадорски (в САЩ)  мъже да представят за  „нуждаещи се от помощ жертви на конфликти и трагични обстоятелства.“ Не искат хората на такива „жертви“ да помагат!

Политическата коректност. Загубилите изборите либерали все още не могат да разберат как може да се гласува за такъв примитивен мъжкар – та той казва такива ужасни неща! Но повечето американски мъже това въобще не ги смути. Освен всичко друго това не смути , почти две трети (63%) от американските жени от категорията white, non-college – бяла, без колеж.

Нематериалната икономика, където парите се получават от смес на финансови спекулации и изобретяването на все нови и нови форми на забавление. Тези, които живеят извън Бруклин и Bay Area, не им харесва, че, отпивайки кола в Старбъкс  и натискайки  клавиш на лаптопа, можете да спечелите няколко пъти повече, отколкото събира, като сглобявате самолетни двигатели или турбини. Особено, когато фабриките ги затварят, демонтират и местят в  Мексико или Китай.

Водещите медии, които напълно спряха да пишат и показват, това, което за хората наистина е интересно и важно. Техният персонал – много често идващ  от ултралибералната  прослойка, различаваща се с ярко изразено  презрение към „селяните“, „обикновените хора“, „бели селяндури“ –  както  наричат нормалната, истинска Америка. (В Европа, между другото, казват същото нещо, само че с други думи.)

Обърнете внимание на картата за гласуване на Америка. Тя е изцяло в червено, което означава, че е републиканска. И в рязък контраст са ярките  сини точки – големите градове и богатите предградия, дали гласа си за Хилъри. За първи път толкова ясно се вижда разрив, разлика между „града и селото“, между тези, „които живеят добре в Америка,“ и тези, които живеят все по-трудно.

Как смятате,  заможните предградия на Вашингтон (като Бетесда в  Мериленд или Арлингтън – от другата страна на реката във Вирджиния) дали са за или против нелегалната имиграция, ако те печелят от нея? Кой ще коси тревните площи, ще разхожда кучето, ще мие колата-  готви-  мие –  почиства?

За cash in hand — no questions asked  (пари в брой – без въпроси), а също и на много изгодни цени. Но в най-затънтените краища на Вирджиния, който щат започва на двадесет мили от столицата, с бедни горски пущинаци,  тези мигранти хората  ги мразят  – защото на техните работни места са сложени нелегални.  И така е  в цялата страна.

Обама създаде работни места? Всъщност, създаде – в магазини, кафенета и огромните като градове центрове за пакетиране на  Amazon. Със заплати едва покриващи най-спешните нужди.

Официалните медии изтриха хиляди клавиатури (всички произведени в Китай) докато твърдяха, че на прага е  постиндустриалната епоха, и че парите трябва да се правят с разработки на технологии и с продажби на идеи.

Отлична философия – за американците, които биха могли да се окажат в тази област. Но хората в Пенсилвания, Мичиган, Охайо, Уисконсин виждат нещо съвсем различно: всичко, което работеше – е затворено. А в Холивуд или Силиконовата долина, тях не ги очакват …

В САЩ остана един (последният!) институт на  федералната власт, който се ползва с уважение – въоръжените сили. Дори и водещите медии са принудени да пишат за  „обикновения  войник Джо» (G.I. Joe) само положителни неща.

Деликатно премълчавайки,  че почти всички  Joe в униформа – са от депресивните щати, като правило, южните, където вербуването за армията не само е почтено, но и престижно: човекът и заплата  ще има, а ако извади и  много късмет, ще  може да се измъкне от това блато.

Друга социална мобилност няма – откъде хората, които не знаят как да оцелеят до края на месеца, ще имат пари за колеж за децата? В САЩ има 22 милиона ветерани –  тези, които някога са служили в армията. Плюс   милион и половина active duty – които служат днес. Точни  цифри  все още няма- но ако тези анкети са верни, те са гласували  за Тръмп (по-точно, срещу Клинтън) в съотношение 2: 1.

Не мислете, че избирателите на Тръмп –  са само уволнени от заводите  мъже и ветерани на средна възраст. За него  гласуваха и голяма част от  напълно успешните граждани на страната – но по различни причини.

Активно насажданата политическа коректност вече омръзна на  мнозина (дори на повечето) американци. Всеки – без преувеличение – има  роднина, приятел или бивш колега, който е загубил работата си за една нощ заради неправилно изречение.

Не  за това, че е насилил някоя жена, не за това, че се е държал като расист – не – само за пиянска глупост или несвързана дрънканица. Преди десет години за такова поведение канеха  на интервю в HR. Сега, без предупреждение, връчват PINK SLIP – заповед за уволнение.

Или попитайте който и да е американски мениджър: Колко  пари му е струвала концепцията hostile environment  (агресивна среда). Идеята беше правилна – хората не трябва да се чувстват унизени или обидени на етнически, полов, расо или друг признак.

Да, идеята бе правилна … Но на практика сега всеки кръшкач и неудачник веднага  тича при адвокат и с жалба в трудовата инспекция: те казват, че съм дебел, всички ме унижават, и въобще всички са hostile environment. И летят писма от адвокати, започват парализиращи работата проверки…

Ние никога няма да узнаем точно колко гласове е получил  Тръмп от уморените от политическата коректност американци. И те не са просто много – те са изключително много.

Много гласуваха за Тръмп в знак на протест срещу тази вакханалия, разгърната в традиционните медии.

Те  дори не нападаха през последните месеци, а направо  беснееха. New York Times, Washington Post, CNN … Никога преди изрази като low life, freak, moron не са звучали  по телевизията по адрес  на  официален кандидат за президент.

И в „техните“ вестници не са печатани.

Не е известно какво са си мислили собствениците и редакторите на „традиционните“ медии, но с неприкритата си омраза те сами родиха своите конкуренти.

Така, през 2014 г.,  скромният онлайн ресурс Breitbart.com се превърна в информационния холдинг Breitbart News с  милиони зрители. С други думи, милиони хора  спряха да слушат масовите медии и преминаха към алтернативни източници.

Как мислите, на кого  президентът Тръмп ще даде  интервю по основните въпроси – за NYT или за Breitbart?

И последният пирон. Избирателят на  Тръмп, въпреки всички съмнения, все едно – отиде и  гласува. Защото му писна! А на  Хилъри избирателите не гласуваха. Поне в тези региони, където (според американската избирателна система), те  трябваше да гласуват. А  гласуваха защото именно  либералната част на обществото е разкъсвана от противоречия.

Това може да се дължи на тяхната вродена свадливост или на  сложна умствена организация, но това не променя факта, че либералите са сегментирани, че непрекъснато се  борят  помежду си и не са способни да образуват обща платформа на базата на прости и разбираеми за всички ценности.

Какъв е резултатът? Разделена   на две страна – само  погледнете общите резултати от гласуването на така наречения popular vote – народен вот.  При това едната половина мрази  другата половина – и това е до голяма степен работата на тези официални медии.

* Ейбрахам Линкълн

** „Ислямска държава“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *