Футуролози: Първата страна, която въведе дори минимална финансова прозрачност, за едно поколение ще се превърне в световен лидер

Представете си, че в един прекрасен ден всичко тайно стане явно. Всички ще узнаят кой, къде, кога и колко е откраднал, какви интриги е плел, кого е натопил, вкaрал в затвора или дори убил …

Чудовищна вълна от компромати ще помете много известни политици. Вероятно  ще се оголят значително и финансовата и икономическата сфера … А какво ще се случи с тези всемогъщи  разузнавателни агенции и тайни служби, чиято дейност до голяма степен ще загуби своя смисъл? Кой ще се нуждае от тайните служби, ако вече няма тайни?

 2222

Милиони семейства ще се рушат като къщичка от карти. Ще се намери доста работа за психиатри и криминалисти (въпреки че много от тях самите ще се окажат сред жертвите). Напълно е възможно да последва безпрецедентна вълна от убийства и самоубийства поради ревност.

Такива фантастични събития биха могли да станат реалност в близко бъдеще и ще приличат на това, което сега се нарича Апокалипсис. Налице е широко разпространено погрешно схващане за него като за ужасна катастрофа, като например земетресение или ядрена война.

Но на гръцки Апокалипсис е „откриване, премахване на покритие, разобличение“. Тоест –  всеобщо прозрение. Тази повратна точка в историята на човечеството е предсказана от много известни оракули, а не само от Исус Христос, който в своето време обещава, че „всичко тайно ще стане явно.“ Но как и по какъв начин и поради какво чудо ще се случи това Велико прозрение?

Известно е, че редица обитатели на нашата планета – например, делфини и мравки – си общуват на телепатичен ниво. Някои учени смятат, че някога и хората са могли да си четат мислите един на друг.

Изследователят на древни цивилизации И. Макс счита, че с развитието на екстрасензорни способности телепатичната комуникация между хората може да се възстанови, но кога и под влиянието на какви специфични фактори, все още е неизвестно.

Но затова пък е известно, че в близките  години, човечеството ще се сдобие с чисто технически възможности за всеобщо прозрение и разкриване на лъжи.

Авторитетният американски Singularity University, създаден от НАСА и Google, наскоро публикува „Предсказания за човечеството за следващите 20 години.“ Неговите експерти обещават невероятен скок в развитието на изкуствения интелект и биотехнологиите. Те също така посочват, че „до 2020 г. ще се появи приложение, което ще може да различава истина и лъжа.“

Нещо повече, напълно е вероятно, че в рамките на пет до седем години, тези мини-детектори на лъжата ще са в стандартния набор от функции на смартфоните.

Преди сто години да се скрие истината е било много по-лесните. Например, военните са могли да устроят ужасно клане, за което никой страничен човек да не разбере. В най-добрия случай новина за зверствата е достигала широката общественост след няколко месеца, а понякога дори и  години.

И затова възможност за намеса и противодействие практически не е имало. Сега картината е много по-различна. Благодарение на интернет и телевизията светът узнава за такива и други събития, почти мигновено. И това доста помага в  борбата със злото.

Само преди десетина години политиците и военните не биха могли да си представят, че хиляди страници секретни  материали могат да бъдат направени публично достояние, заедно с техните откровени лични разговори. Сега тези течове са нещо обичайно.

Да, човешкият фактор играе важна роля, но не е решаващ! Можем  да се възхищаваме на смелостта на Едуард Сноудън и Джулиан Асанж, белязали началото на Великото прозрение (или поне така те се представят). Трябва да се знае, че откровенията, които разтърсиха света, нямаше как да се появят преди 20-30 години, когато нямаше такива чисто технически възможности.

Очевидно, благодарение на научно-техническия прогрес, светът ще става все по-прозрачен. Тази тенденция ще продължи и ще се открият много тайни пред човечеството.

Сега лъжата е  проникнала в основите на  всички сфери на нашия живот, като се започне от политиката и се завърши с отношенията в семейството. Човечеството като цяло и всяка поотделно взета страна, ще  направи огромна крачка напред в развитието си, веднага след като хората спрат да лъжат и крадат.

Но засега за  това не мечтаят , или поне малцина са тези мечтатели,  в страни като нашата, където нищо не може да помогне да се пребори  корупцията. Може би именно това потапяне на такива  страни в помийната яма от лъжи и кражби, по парадоксален начин може да ги накара да се превърнат в лидери на промяната. Ех, мечти, мечти….

Тъй като колкото по-тежки и по-непоносими са оковите, толкова повече хора ще  искат да се отърват от тях! Колкото повече е мръсотията, толкова повече ще ни се иска чистота!

 „Първата страна, която въведе  дори минимална финансова  прозрачност,  в рамките на едно поколение ще се превърне в  световен лидер.“

Много пророци, включително Нострадамус,  предсказват настъпването  на „Златния век“ и появата на ново, по-честно и по- справедливо общество в началото на третото хилядолетие. Това обаче може да се случи само с радикална промяна във вътрешния свят на човека.

Исус  казва на фарисеите: „Царството Божие е вътре във вас.“

Ако изменим нашите човешки качества, спрем да лъжем, да крадем, започнем да се обичаме един друг, ще  открием Царството Божие  вътре в нас.

Но  преходът на човечеството в „Златния век“ ще се случи само след големи катаклизми в политиката и икономиката. Политиците ще загубят възможността да  лицемерничат и да водят хората за  носа.

Парите вече няма да са в състояние да управляват света еднолично.

За бизнеспартньорите всички карти ще бъдат открити. На банкери и предприемачи ще им се наложи  да играят честно. Концепцията  интелектуална собственост ще остарее, преди да е успяла да се утвърди.

Радикални промени се очакват и в семейната сфера, в която ние често декларираме едни  правила, а живеем по съвсем различни.

Aбсолютната вярност отдавна не е правило, а  изключение. Но да се мами  и лъже ще  става все по-трудно. Дори и сега  много двойки са в състояние да проследяват движението на другия с помощта на обикновен мобилен телефон.

Когато в смартфоните се появят идентификатори на лъжа, флиртовете, забежките  и изневерите ще станат практически невъзможни.

Разбира се, това едва ли ще застави всички да станат целомъдрени, но неизбежно ще се наложи да се търсят нови, по-честни и открити форми на съжителство. Може би ще се върнем към груповите семейни общини  и групови семейства, които са съществували в епохата на матриархата.

Или ще се възползваме от опита на суингърите, които са се отказали от “ лъжата, в името на добрите нрави.“ Изненадващо е, но проучвания, проведени в САЩ показват, че „голата истина“ в семейните отношения помага за укрепване на брака. Особено за онези семейства, които са били на ръба на разпада  и  нямат какво да губят.

Откритото и честно, дори и неприлично (от гледна точка на строгия морал), движение на суингърите,  сега става все по-популярно в много страни. Косвено това свидетелства,  че Великото просветление е започнало  и в семейния живот. Хората не искат да живеят в лъжа,   макар и пренебрегвайки традиционния морал.

През следващите години нашият привичен  свят го очакват  тектонични размествания и огромни промени в почти всички области. И основната препоръка към всеки, който иска да доживее до началото на „Златния век“ може да се състои само в  едно нещо:

Отървете се от „скелетите в гардероба“ и се опитайте да играете честно още сега,  навсякъде и във всичко.

По материали на МК

Related Posts

One thought on “Футуролози: Първата страна, която въведе дори минимална финансова прозрачност, за едно поколение ще се превърне в световен лидер

  1. Светът ни съществува не благодарение, а въпреки лъжата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *