Интересно: Защо католици и православни се кръстят по различен начина?

 Въпреки че хората, които ходят на църква всяка неделя,  стават все по-малко, по-голямата част  все пак се считат, ако не за религиозни, поне за вярващи.

Няма да навлизаме в лабиринта на религията, така че,   не дай Боже, да не обидим религиозните чувства  на хората, но днес ще разгледаме един интересен въпрос.

И така: защо православните се кръстят  от дясно на ляво, а католиците от ляво на дясно? Знаете ли?

Малко фактология!

Така например, на католиците до  1570 г. им е било позволено да се кръстят както от дясно на ляво, така и от ляво на дясно. Но тогава папа Пий V настоял  да започнат да се кръстят само от ляво на дясно и нищо друго. „Благославящият себе си … прави кръст от челото към гърдите и от лявото рамо към дясното“, – казал тогава великият пратеник на Бога.

И сега става интересно:  когато човек прави с ръцете си по  този начин знака на кръста, според християнската символика, това   изхожда от човека, който се обръща към Бога. А когато ръката се движи от дясно на ляво – идва от Бога, който благославя човека.

Забележка: не случайно и православните,  и католическите свещеници кръстят  другите от ляво на дясно (като се гледа откъм тях). Това е един вид благославящ жест.

Освен това има и още нещо, което е Особено интересно-  движението на ръката от ляво на дясно означава преход от греха към спасение, защото  лявата страна в  християнството се  свързва с властта на дявола, а дясната – с Божествената. A знак на кръста с движение от дясно на ляво, се третира като Божествена победа над дявола. Това е!

© 2018 Nepoznato.energetika-bg. com All rights reserved!

Още по темата:

 

Католиците са в шок: Папа Франциск твърди, че Ад не съществува, а осъдените души просто изчезват!

В сензационно интервю с дългогодишния си приятел- атеист Eugenio Scalfari, Франциск казва, че ад не съществува и че осъдените души просто „изчезват“. По този начин, папа Франциск отрича 2000-годишното учение… Continue reading „Католиците са в шок: Папа Франциск твърди, че Ад не съществува, а осъдените души просто изчезват!“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *