НАСА показа как диша Земята (видео)

Goddard Space Flight Center на NASA публикува видеомодел на движението въглеродния диоксид в атмосферата на Земята. За да създаването на модела са използвани космическа обсерватория, суперкомпютър и математически модел на атмосферата на цялата планета.

Новият проект обединява изчисленията на суперкомпютъра на НАСА и изключително сложния компютърен модел на земната атмосфера. За количеството на CO2 в атмосферата от средата на 2014 г. следи космическата обсерватория OСО -2. Събраните от нея данни от юни 2014 до септември 2015 г., са наложени върху модела на атмосферата, в който се отчитат посоката на вятъра и температурата .

Въглеродният диоксид, който попада в атмосферата в резултат на човешките дейности, не винаги остава във въздуха. Около 25% от емисиите се абсорбират от растенията по време на фотосинтезата, една четвърт се разтваря в океана.

Само половината от въглеродния двуокис остава в атмосферата. Новият модел показва как газът се разпределя по повърхността на Земята (най-много в северното полукълбо, където са и най-големите промишлени центрове на света). Той също така позволява да се определят кои области в света най-активно абсорбират CO2, както и степента на насищане на океана с този газ.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *