Специалните служби на САЩ: Русия помогна на Тръмп да бъде избран за президент

Американските разузнавателни служби считат, че Москва тайно е помагала на предизборната кампания на кандидата за президент от Републиканската партия Доналд Тръмп, заявиха представители на администрациите пред  американската преса, пише днес Би Би Си.

Според New York Times, специалните служби „с висока доза   увереност са убедени“, че Русия е замесена  в хакерските атаки по време на изборите.

Washington Post и Reuters съобщи, че ЦРУ е стигнало  до същите заключения.

Сам избраният за президент Доналд Тръмп отхвърли версията на  ЦРУ, като заяви, че „Това са същите хора, които казваха, че Саддам Хюсеин е имал оръжия за масово унищожение.“

Руски представители последователно отричат   каквито и да било връзки с хакерите.

В петък американският президент Барак Обама е наредил разследване на серията от хакерски атаки по време на предизборната кампания, за които мнозина обвиняват Русия.

Би Би Си припомня, че хакерите проникнаха в сървърите на  Демократическата партия, както и в електронната поща на личната асистентка на  Хилъри Клинтън.

През октомври  представители на правителството на САЩ заявиха, че Русия се опитва да повлияе на изхода на предизборната кампания.

Сега висши членове на администрацията на Обама, които цитира New York Times, са убедени, че руските хакери са хакнали не само сървъра на демократите, но и сървъра на Републиканската партия, но не са пуснали  информацията, получена от него.

Спецслужбите твърдят, че руските хакери са предали  информацията, която са свалили от сървърите на Демократическата партия,  в ръцете на представители на WikiLeaks.

„Това стана един от основните показатели за техните  своите намерения, – цитира Ройтерс източник в администрацията. Ако те просто искаха да дискредитират  нашата политическа система, тогава защо да публикуват данни  само за едната партия, особено когато една от целите [на хакерите] е бил  такъв човек като Доналд Тръмп?“

Демократическата партия реагира гневно на публикуването на електронни писма на  членове на партията и на ръководителя на кампанията на Клинтън, Джон Подеста.

Washington Post цитира „високопоставени чиновници“, според които „службите за сигурност са установили конкретни хора, свързани с руските власти, които са предали  на WikiLeaks хиляди имейли,  получени незаконно, за  Националния комитет на Демократическата партия.“

По време на кампанията  Доналд Тръмп призова Русия да намери и други имейли на Хилъри Клинтън. Малко по-късно той каза, че това било ирония.

Представители на Демократическата партия заявиха, че хакерските атаки са били подготвени само за да се  подкопае кампанията на Клинтън.

Ерик Шулц, говорител на Белия дом заяви, че президентът Обама е разпоредил разследване на хакерски атаки, защото „той  много сериозно се отнася към този въпрос.“

Не е известно дали резултатите от разследването ще бъдат обнародвани.

По материали на Би Би Си.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *