Още един европейски „Хитлер“ убива повече от 10 милиона човека- но Западът просто изтрива името му от историята

Повечето хора нямат представа за това кой е изобразен на снимката по-горе, а  трябва да се знае. Този човек трябва да предизвиква същото отвращение като Мусолини, Мао, Сталин,  Хитлер и  Пол Пот защото той   извършва  геноцид срещу африканците, в резултат на което в Конго загиват повече от 10 милиона човека.

Това е белгийския крал Леополд II.

За него  никога не се е разказвало в училище и, най-вероятно, почти нищо не е написано в медиите. Това се дължи на факта, че той не отговаря на общоприетите исторически методики, характеризиращи  потискането на народите (които включват такива неща като робството в САЩ и Холокоста).

Крал Леополд II е част от недовършената история на колониализма, империализма, робството и геноцида в Африка, което влиза в противоречие с общоприетите възгледи на обществото, днес определящи системата на училището.

Той не се вписва в учебните програми, в които, колкото и да е  парадоксално, е прието да се  осъждат откровените расистки изявления. Въпреки това се счита за съвсем нормално да се запазва мълчание за геноцида от страна на европейския монарх, погубил повече от 10 милиона човека в  Конго.

Кралят на Белгия  Леополд II управлява голямата си империя, показвайки такава жестокост, която е сравнима – и дори надвишава – престъпленията, извършени от най-страшните диктатори на 20-ти век.

Когато Леополд II стъпва на трона през 1865 г., той се опита да царува в страната  по-меко, което и  искали от своя крал  белгийците, след демократизацията на обществото в резултат на множество революции и реформи.

Но той се характеризира с големи амбиции да изгради колониална империя в  отвъдморските владения, и с убеждението в това, както смятали повечето държавни ръководители по онова време, че величието на една нация зависи от ресурсите, изпомпвани от тези колонии.

Той крие своите сделки зад  маската на „благотворителност“ и „научен“ подход под знамето на Международното  африканско дружество и използва робски труд за добив на конгоански полезни изкопаеми  и предоставянето на различни услуги.

Управлението му е белязано с появата на трудови лагери, мъчения, изтезания, екзекуции, както и със създаването на своя собствена частна армия.

Империята се  нарича  Свободна държава Конго, а  Леополд II се считал за безспорен собственик -робовладелец. В течение на почти 30 години Конго не е в обичайния смисъл европейска колония, а се управлява от Леополд II като негова собственост за лично забогатяване.

В най-голямата плантация в света, надхвърляща по размери 76 пъти територията на Белгия, има изобилие от природни и селскостопански ресурси и загубва  почти половината от населението си при  преброяването за първи път през 1924 г. – само 10 милиона човека.

Интересното е, че когато в западните училища се говори за Африка, обикновено може да се чуе за представените в карикатурен вид  Египет, епидемията от СПИН, повърхностен преглед на последствията от търговията с роби, а ако някой има късмет да отиде в добро училище, може би и нещо за апартейда в Южна Африка ,

Можете да видите  в рекламите множество кадри с гладуващи деца, истории за животни и сафари, както и в различни филми картини с обширните савани и пустини.

В същото време никой не говори за Голямата африканска война или Царството на  терора на Леополд по време на  конгоанския геноцид.  Леополд II по същество превръща   Конго в лична частична плантацията, частичен концентрационен лагер, частична християнска мисия, но не влиза в историята…

Както може да се види, той избива десет милиона африканци – но него не го наричат „Хитлер“, името му не е станало олицетворение на злото, снимката му не предизвиква страх, омраза и мъка – а извършените от него престъпление са заметени  под килима на историята, в която цари пълно мълчание за всички жертви на колониализма / империализма.

wakingtimesmedia.com

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *