Сензационно: Учени откриха маймуни, които си говорят

Според алтернативна гледна точка човешката реч се е появила преди около 70-100 хиляди години, което е свързано с еволюцията на ларинкса.

Учени от Франция и САЩ са установили, че гвинейските павиани (Papio Papio), използват гласни звуци,  подобни на човешките. От това следва, че базовите елементи на говоримия език, общи за висшите примати, са се появили преди около 25 милиона години.

Изследването е  публикувано в списание PLoS ONE, накратко за това информира Science News.

Експерти са записали звуци, произвеждани от  Papio Papio, които приличат на човешките [у], [о], [е], [а] и [д]. Сходството на звуците у гвинейските павиани и хората, според учените, указва на общия произход на древните системи за сигнализация.

На вокализацията, както са установили експертите, влияе не  формата на ларинкса на  приматите, а  структурата на техния език.

Според алтернативна гледна точка, човешката реч се е появила преди около 70-100 хиляди години, което е свързано с еволюцията на ларинкса. Новото  проучване показва, че освен Хомо сапиенс, поне Papio Papio имат необходимата анатомична възможност за вокализация, а първите наченки на речта са възникнали преди около 25 милиона години, когато павианите и човека са имали общ прародител.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *