Шок: Химера от човек и свиня за пръв път бе създадена от учени

Международен екип от изследователи за пръв път успя да получи ембрион, който е хибрид между свиня  и човек. Експериментът е описан в статия, публикувана в списание Cell.

Според  публикацията, учените   въвели човешки стволови клетки в ембриони на свине, които били в най-ранния си етап на развитие. В резултат са  получени повече от 2 хиляди хибриди,  които били имплантирани в матката на свиня. 150 ембриона се развили  в химери – организми, състоящи се от  генетично разнородни клетки. Наличието на човешки клетки в химерите било  малко – около една от 10 000 клетки.

На ембрионите  от свиня  и човек  позволили да се развиват в продължение на 28 дни (този период съответства на първия триместър на бременността при свинете), след което те   били извадени от матката  на свинята.

„Това е достатъчно дълъг период, за да се разбере как се смесват клетките на човек и свиня, но не e  достатъчен, за да се възбудят етични спорове за възрастни животни- химери“ – заяви водещият автор на експеримента.

Related Posts

One thought on “Шок: Химера от човек и свиня за пръв път бе създадена от учени

  1. „Химера от човек и свиня за пръв път бе създадена от учени“……Ехеее, това го има отдавна. Аз имах един началник уж човек, а всъщност си беше чиста свиня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *