Супербактерия уби жена – нито един антибиотик в света не можа да и помогне!

В американския  щат Невада от инфекцията за първи път в света почина  жена, на която не можа да и помогне  нито един от 26-те достъпни в САЩ антибиотици! Този инцидент разтърси научната общност, а и света като цяло.

Светът отдавана  очаква появата на супербактерии – микроорганизми, на които не действат и няма да действат антибиотиците, защото еволюцията ги е научила да оцеляват дори и под тяхното въздействие.

Ако се потвърдят най-лошите страхове на учените, това означава, че в близко бъдеще  стотици милиони хора в света могат да умрат, а   в общи линии супербактериите – теоретично – могат лесно да убият цялото човечество.

Въпреки че експертите твърдят, че тези бактерии  все още са много редки, се прогнозира, че в бъдеще ние ще се сблъскваме  с тях все по-често.

Ето какво  всъщност се случва  в САЩ.
Жена  на възраст около 70 години  се връща в страната си след дълъг престой в Индия.

През август тя е  била хоспитализиран с диагноза „синдром на системна възпалителна реакция“: треска, сърцебиене, аномален брой левкоцити и затруднено дишане.
Една седмица по-късно е установено, че тя има инфекция, причинена от щам на чревната бактерия Klebsiella pneumoniae.

Чревните бактерии са нормална част от чревната микрофлора, но карбапенеморезистентни се наричат тези микроби, на които не действат  карбапенемите – клас антибиотици, които са последната линия на защита срещу бактериални инфекции.

Персоналът на болницата не се отказва. Лекарите продължават да търсят нови лекарства, но установяват с  ужас, че причинителят на инфекцията е  устойчив към всички 14 антибиотици, с които разполагат.

По-нататъшни проучвания, проведени в  Центъра за контрол и превенция на заболяванията идентифицират устойчивост на тази бактерия към всички 26 антибиотици, които са налични в Съединените щати.

В същото време пациентката развива сепсис. В началото на септември тя умира.

През последните няколко десетилетия се наблюдава тревожен модел: откриване на нови антибиотици се случва все по-рядко, а броят на резистентните щамове непрекъснато нараства. Някои учени наричат нашето време „пост-антибиотична ера.“

През ноември 2015 г. Световната здравна организация стартира глобална информационна кампания за противомикробната резистентност, включваща и  подкрепа за нови изследвания. Въпреки това, неправилната употреба на антибиотици в много страни – особено в развиващите се- пречи на тези усилия, водещи до появата на нови опасни щамове.

И сега какво да правим? !!

Вие не може да се защитите на  100% от тази опасност, но има добри начини за намаляване на рисковете:

Първо, антибиотичната резистентност се развива в резултат на употребата на антибиотици. Ето защо е важно да не се вземат антибиотици „просто така“, или защото имате  грип (него, между другото, не го убиват антибиотици, а  антивирусни препарати като ремантадин, например).

Антибиотиците са ефективни само срещу бактерии – но не и срещу вируси!

На второ място, трябва да се помни едно просто правило: ако са ви  предписали антибиотици, строго следвайте предписания курс на прием.

Не спирайте приема на антибиотика  преди края на курса, дори и вече да се чувствате по-добре: това е изключително вредно за организма и може да доведе до нови болести.

И най-накрая, на трето място, не забравяйте основните правила за безопасност: мийте си ръцете редовно, спазвайте чистота при приготвянето на храната и се обезопасявайте по време на секс – знаете как.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *