Светът е на прага на Деня на Страшния Съд

Роботи произвеждат стоки, работят в офиси и консумират услуги – това вече не е измислица. Може би скоро ще им бъде предоставен и специален статут. В новата икономика няма да има пари в брой, а жителите на развитите страни, вместо  работа ще имат гарантиран доход. Проблемът е в това, както казват някои експерти, че такива трансформации винаги се  придружават от глобални катаклизми.

„Добре дошли в 2030 г. Добре дошли в моя град – по-точно  в „нашия град“. Аз не притежавам нищо. Аз нямам кола. Аз нямам дом. Аз нямам  домашни уреди и дрехи … Понякога се дразня от това, че нямам  никакъв  личен живот. Няма такива места, където мога да отида без да бъда регистриран.

Аз знам, че всичко се  записва –  това, което правя,  което мисля и мечтая. Аз просто се надявам, че никой няма да го използва срещу мен. Обичам нашия живот . Той е много по-добър от този, който живяхме преди, докато стана ясно, че ние не можем да продължим да съществуваме с предишния модел на растеж. „

Такъв образ на бъдещето рисува членът на датския парламент Ида Аукен в статията си на сайта на Световния икономически форум.

В света на датската законодателка  всичко е прекрасно: чиста околна среда, тъй като навсякъде се използва чиста енергия и се преработва  всичко, което се произвежда, вече  не е необходимо да се работи ( „Сега е време за размисъл, време за творчество и време да се реализират идеите в живота“), а  стоки, услуги и всякакво съдържание, са безплатни.

Аукен вярва, че   има и такива, които не са готови да приемат такава радикална промяна. Някои хора, които живеят извън градовете, не искат да станат част от новия свят, в който машините и изкуственият интелект вършат всякаква работа.

„Аз съм загрижена за хората, които живеят извън града. Ние ги загубихме по пътя „, – съжалява депутатът от датският парламент.

В тази идилична картина е важен  не само образът на бъдещето, но също и това , че до Едем, или до Деня на Страшния съд (както ви харесва), според  мнението на автора, остават по-малко от 15 години. Възможно е   това толкова кратко време за такава глобална промяна – да не е утопия.

Всички ключови процеси – преход към възобновяеми източници на енергия, смяна на хората с роботи и компютърни системи, изграждане на глобална информационна мрежа, включваща всички джаджи (от смартфони до хладилници и автомобили), отказ от пари в брой и въвеждането на гарантиран доход – вече са задействани.

В света заради роботизацията, милиони хора ще загубят работата си в близко бъдеще.

В доклада от януари на Mitsubishi Research Institute се отбелязва, че само в Япония през 2030 г. роботите ще заменят на пазара на труда  2,4 милиона човека. Според експертите, работни места ще се  закриват в производството, услугите и продажбите.

В същото време ще  се демонтира и  старата парично финансова система. Парите в брой  ще изчезнат, както и традиционните банки. Миналата година  Дания една от първите  обяви постепенното премахване  на парите в брой.

Роботизацията е толкова реална, че Европейският парламент започна обсъждане на инициативи за да се даде на  изкуствения интелект „правен статут на електронни лица, с права и отговорности.

Така че светът на всеобщо благоденствие на Ida Auken е съвсем реален. Роботите вършат цялата  „мръсна“ работа, а хората, според създателя на Tesla и SpaceX Елон Мъск, „ще имат време да правят други, по-сложни, по-интересни неща.“ От такава гледна точка може да ви се завие свят, но няма никакъв повод за радост.

Засега сблъсъкът на старата и новата икономика доведе до факта, че средната класа обеднява. Според изследователската компания на McKinsey, повече от 70% от американците считат, че доходите им са намалели през последните 10 години.

Затова пък богатите стават все по-богати. Според последните изчисления на благотворителната организация Oxfam, повече от половината от общото  световното богатство се намира в ръцете на 1% от населението на света.

Новата икономика ще даде възможност на  бедните и безработните да оцелеят. Но гарантиран доход и максимално евтини основни стоки и услуги – е всъщност социална помощ, за бедни . Само истинската работа (такава ще имат малцина) ще бъде ключът към достоен живот, където продуктите ще са естествени, а  достъпните блага – наистина впечатляващи.

Някой контролира процеса на  развитието на изкуствения интелект? А кой контролира тези, които контролират интернет? Новите технологии   неминуемо ще доведат до създаването на нови оръжия. Кой може да гарантира, че те няма да бъдат изпробвани в близко бъдеще?

Има ли някакъв план за действие в случай на появата на медикаменти срещу старост  или източник на евтина и чиста енергия? Какво всъщност ще правят стотици милиони  хора, които няма да могат да  работят?

 Може би  следващите 15-20 години ще се окажат най-непредвидимите и потенциално най-опасните след края на Втората световна война.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *