The National Interest публикува интерактивна карта на ракетните системи на НАТО и Русия

В Полша пристигнаха първите  3,5 хиляди американски войници от Трета бронирана бригада от състава на 4-та пехотна дивизия. Прехвърлянето е извършено в  рамките на 9-месечната мисия, която започна на 8 януари,  пише The National Interest. За военни от САЩ такава продължителна мисия в този регион на Европа е безпрецедентна.

Пристигането на бригадата стана начало на ротацията на войските на НАТО като противодействие на Русия. Освен танковете,  тази бронетанкова бригада включва  18 самоходни гаубици „Паладин“, няколкостотин автомобили Humwee и 144 бойни пехотни машини, които ще бъдат разпределени в цяла Източна Европа.

The National Interest,  коментирайки нарастващото  американско военно присъствие в региона отбелязва, че от времената на  Студената война в Европа военни сили от такъв мащаб  САЩ не са имали.

За нагледна илюстрация изданието публикува  интерактивна карта, изготвена  от експерти на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. На нея са отбелязани ракетните „балони“, демонстриращи  обхвата на поразяване на различни видове оръжия в Европа.

На тази карта можете да видите далечината на  поразяване на  руските оръжия за унищожаване на наземни цели, системите за противовъздушна отбрана и оръжия с морско базиране,  които се намират на границата на  Русия. Изданието отбелязва, че картата не трябва да се счита за изчерпателна, а освен това точките на разположение на морските  оръжия на нея са фиксирани, въпреки че в случай на реален конфликт  местоположението им може да се променя.

Също така на  картата е изобразена далекобойността на морските оръжия на НАТО за поразяване на наземни цели и ракетни съоръжения и местоположението на ключови пристанища за разтоварване, в които съюзът може да доставя подкрепления по море или по въздух.

Russia/NATO A2AD

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *