Мистерия: На Луната са открити огромни „подлунни тунели“

Японски учени проучвали дълбоките ями  на Луната и неочаквано открили, че много от тях въобще не са дупки, а тунели,  пронизващи  лунните  планински скали на протежение на  десетки или дори стотици километри. Първата такава  дупка е „ямата“ на платото  „Мариус Хилс“, открита през 2009 г.

Американската програма «Gravity Recovery and Interior Laboratory» открива в този район странни гравитационни аномалии, които вероятно указват на наличието на подземни кухини. От  НАСА тогава се запитали   какво е това: хоризонтални тунели, лавови канали или нещо друго?

Сега японският апарат „Кагуя“ е позволил на  учените да  определят, че тези дупки са вход в многокилометрови кухини под повърхността на Луната.

За изненадващото си  откритие азиатските изследователи съобщиха на  48-та международна научна конференция «Lunar and Planetary Science»,   която се проведе наскоро в Тексас. На Земята, между другото, има подобни подземни структури, образували се в резултат на охлаждането и постепенното свиване на магмата.

Впрочем,  учените все още не са сигурни, че кухините на Луната са именно лавови образувания. Много уфолози смятат, че това това са изкуствени  конструкции,  не  непременно на извънземни, а вероятно на предишна  земна цивилизация, която е имала селища на Луната. Въпреки че е възможен и най-лошият вариант: Луната отдавна да заета, и  никой не би се зарадвал на нашата поява там …

Лунните тунели – перспектива за изграждане на колонии

Въпреки това, ако мисията на японците  потвърди, че спътникът  на Земята наистина  крие огромна мрежа от тунели, някой ден тези тунели могат да се превърнат в  основа за създаването на първите лунни колонии и изследователски лаборатории. Може би, опасенията за това, че има извънземни на Луната,    са  плод само на въображението на уфолозите и виртуалните археолози?

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *