Атаката на САЩ срещу Сирия: „Световният жандарм“ се завърна

„Световният жандарм“ се завърна в облика на онзи президент Тръмп, който обеща, че „Америка ще бъде над всичко“, а останалият свят ще остане далеч назад  зад отново открития свръхнационализъм“- пише  италианско-американският журналист Виторио Дзукони във вестник La Repubblica.

„Сега възниква въпросът: Как Владимир Путин ще отговори на изстрелването на  59 крилати ракети, за които обяви Тръмп, срещу сирийска въздушна база, където са били използвани химически оръжия? Този залп е насочен срещу протежето на Путин и негов  главен васал на Близкия изток – Башар Асад, – се казва в статията.

– Ще бъде ли приемливо за Москва, която продължава да  отрича, че Асад е отговорен за използването на химически оръжия, да не отговаря на това, че  американците забиха звучен шамар на нейния сирийски васал „?

Според изданието, Москва и нейните военни в Сирия са били  предупредени от САЩ за предстоящо нападение, „за да се избегнат недоразумения и да се изясни веднага, че ракетите не са насочени към руските съоръжения или руски военнослужещи.“

„Въпреки факта, че военни цели не са били силите  на Путин, – казва Дзукони,  политическата цел бе именно той, лорд- протектор, без който, може би, властта на Асад щеше да падне под натиска на различни бунтовници и екстремистите от ИД“.

„Ако тази стъпка, по-скоро театрална,  отколкото разрушителна във военно отношение, и насочена на първо място към това  да докаже на американците, че Тръмп е човек на действието, а не изплъзващ се  боец, като Обама, бъде  разбрана от Путин правилно, а именно, като демонстрация на сила от страна на  американски президент в отчаяно търсене на неочакван обрат за да повиши своя падащ престиж, то  реакцията на Москва ще бъде ограничена само до  реторика „- предполага авторът.

„Въпреки това – продължава журналистът – играта, в която Тръмп се включи, надявайки се, че това като цяло „демонстративно“ и „прицелно“ действие няма да има продължение, е, както и всички силови действия, не затваряща се, а отваряща се врата.“

Накрая Дзукони пише, че „въпреки  уроците на миналото, ние се надяваме, че тази отворена врата няма да доведе до нова ескалация и подобни действия може да се разширят към Северна Корея, която се намира  под закрилата на китайския президент Си Цзинпин, който вчера обядва с Тръмп и   е бил информиран за атаката срещу Сирия.

„Защото всеки конфликт, независимо дали е демонстративен или наказателен, винаги е по-трудно да се завърши, отколкото да се започне. Сега има думата Путин.“ – обобщава авторът.

Източник: La Repubblica

Related Posts

One thought on “Атаката на САЩ срещу Сирия: „Световният жандарм“ се завърна

  1. С какъв мерак се коментират малоумни коментари. Съвсем ясно Тръмп и администрацията заявиха , че целта е свалянето на Асад, че е премината червената линия на търпението достатъчно пъти и че това е само началото. Жандарм ? Да, абсолютно необходим е , когато престъпни , жестоки диктатори, какъвто е и Путин, и Асад, и Ким мачкат милиони. Когато има престъпници, жандармът е задължителен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *