Учени откриха „Център на честността“ в мозъка

Мошениците – политици са сериозно притеснени

Швейцарски и американски невролози са открили особена  зона в кората на мозъка, която ако бъде стимулирана, кара човек да се държи по-честно, отколкото той е свикнал, съобщи списание PNAS.

„Интересното е, че нашите изследвания показват, че стимулацията на мозъка намалява желанието да мамят само сред тези доброволци, в чието съзнание съществува морален конфликт между техните действия и принципи. Онези, които не изпитват такива морални терзания, въобще не реагират на стимулацията и увеличават  печалбата си „казва Кристиан Раф от Университета в Цюрих (Швейцария).

Учените предложили на  доброволците да играят хазартна игра, измислена специално за проверка на честността. Участниците в нея  хвърляли обикновен зар  десет пъти и казвали на  експериментаторите какви цифри са се  паднали. В същото време на  монитора се показвала печеливша комбинация от три цифри, като при улучването на всяка една от тях, учените  плащали по девет франка на играча.

Нито изследователите, нито  останалите участници в експеримента не виждали  кои комбинации са се паднали , което оставяло огромна възможност за измами. Съответно, непочтените играчи могли безпроблемно да съобщават, че са улучили печелившата комбинация, а учените се престрували, че не забелязват нищо.

В действителност,   фактът на  измамата не било трудно да се установи – при честна игра броят на верните отговори винаги се приближавал към пет, според законите за статистиката. Ако този показател се отклонява нагоре, това винаги означава, че играчът  мами.

Наблюдавайки активността на  няколко от тези „мошеници“ и честни играчи, изследователите открили, че в горната и дясната страна на префронталната кора  (DLPFC) има особена зона, която се включва в момента, когато човек реши да действа честно. След като тази зона била открита, екипът на  Раф решил да провери  какво ще се случи, ако я  стимулира с електрически ток или, обратното, да потисне нейната активност.

Както показал този експеримент, доброволците ставали доста по- честни след стимулация на тази зона – средно  те започнали да съобщават за 5-6 улучени печеливши комбинации, а не за 7-8, както  в случая преди „лечението“. Това обаче въобще не засегнало най-закоравелите „мошеници“, което учените свързват с факта, че тези играчи не   считат мошеничеството за  нещо срамно.

И още нещо интересно –  обратното стимулиране не  увеличавало  желанието да се мами, което Раф  свързва с факта, че нивото на мошеничество и така било много високо, и всъщност няма накъде повече да расте.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *