Най-добрите бащи са мъжете с малки топки

Понякога животът трансформира негативите в позитиви, отбелязва ABC. Американски учени са направили следния извод: мъжете с малки тестиси са по-ангажирани с грижата за техните малки деца, те са по- внимателни и грижовни бащи. Проучване на антрополози от Emory University ( Атланта ) е публикувано в научното списание  Proceedings de la Academia Nacional de Ciencias (PNAS).

Всъщност учените проучвали защо някои мъже влагат във възпитанието на децата си повече енергия, отколкото други. Няма ли някаква биологична причина?

„Известно е, че ниските нива на тестостерон при мъжете се свързват с по-голямо участие в семейния живот и те са по-малко склонни да търсят приключения навън, докато високите нива на този хормон предвиждат развод и полигамия“ -пише авторът. Има също така връзка между размера на тестисите и изработката на сперматозоиди и тестостерон.

Изследването е проведено въз основа на данни от 70 мъже от Атланта на възраст 21-43 години, живеещи с децата си на 1-2 години и техните биологични майки. В експеримента участниците били питани за тяхното участие в грижата за децата, измервано им е нивото на тестостерона и размера на тестисите, както мозъчната дейност, като им показвали снимки на техните и чужди  деца.

Вестникът преразказва заключенията: „Колкото повече тестостерон и колкото по-големи тестиси има, толкова по-малко мъжът се грижи за детето си“.

Наистина, същите тези учени не изключват, че тестисите се свие под влияние на обстоятелствата: “ Влиянието на околната среда може да предизвика биологични промени. Така например ние знаем, че тестостеронът намалява, когато мъжът започне активно да изпълнява функциите на баща“.

Източник: ABC

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *