Водните Войни. Началото: В Рим свършва питейната вода

Около 1,5 милиона жители на  Рим (от общо 2  милиона и 873 хиляди) са изложени на риска да останат без прясна вода в резултат на решението на властите на столичната област Лацио, които заради безпрецедентната  суша, наложиха временна забрана за ползване на вода от езерото * Брачано.

Това безпрецедентно решение ще влезе в сила на 28 юли. Причината за тзи мярка  е спешната ситуация, причинена от голямата жега, която се установи на Апенините от началото на лятото.

Климатолозите казват, че изминалият  юни е била най-горещият от цялата близо 200-годишна история на метеорологичните наблюдения, с изключение на необичайно високите температури през юни 2003 година. През юли температурите в много части на Централна и Южна Италия стигнаха  рекордни стойности, което доведе до големи  горски пожари и драматично обезводняване на всички водоеми.

„За съжаление става дума за  трагедия. Нивото на езерото Брачано толкова е паднало, че това се превръща в природна катастрофа,  за каквато не сме и помисляли до сега.“ – каза  в събота в интервю за новинарския канал Tgcom24 президентът  на  регион Лацио Никола Дзингарети.

„Според нашето решение, забраната за точене на вода ще започне да действа след една седмица. Все още имаме седем дни, за да използваме  всички възможности и максимално да ограничим неудобството за гражданите. Но би било погрешно да си затваряме очите за съществуващия проблем, който е много сериозен. Водата за Рим свършва и всички трябва да са наясно с този факт, „- каза ръководителят на област Лацио.

Според експерти, решението на властите на Лацио може да доведе до това, че около 1,5 милиона човека във Вечния град могат да останат  без вода. В тази ситуация,  в италианската столица, най-вероятно, ще трябва да се въведат строги мерки за рационализиране на потреблението на вода.

Но ръководство на компанията АСЕА, която се занимава с водоснабдяването на Рим, счита  решение на ръководството на Лацио за „ненормално, незаконно и най-важното,  абсолютно безполезно за защитата на Брачано.“ Това съобщи в събота по телевизионния канал SkyTg24 ръководителят й Паоло Сакани.

„От това езеро АСЕА черпи по  86 000 кубически метра вода на ден, което означава намаляване на нивото му с милиметър и половина, а дълбочината на  Брачано е  164 m“, – подчерта той.

Сериозно безпокойство от тази ситуация изрази кметът на Рим Вирджиния Раджи. Тя  призова властите на Лацио и управлението на компанията Асеа да постигнат съгласувано решение и „да направят  всичко възможно за да осигурят с вода гражданите, болниците, противопожарната служба, търговските институции“.

* Брачано (на италиански: Lago di Bracciano, може да се намира и формата Lago Sabatino, от латинското му име: Lacus Sabatinus) е езеро в Централна Италия.
Намира се на 30 км северозападно от град Рим в провинцията Рим в централна част на регион Лацио.
Езерото е наречено на град Брачано на югозападния му бряг. Езерото е вулканично по произход. Неговата площ е 57,5 км², и дълбочината 160 м.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *