Лондон: Мъглата, от която загинаха 12 хиляди човека (видео)

Лондон често потъва мъгли. В повечето случаи това явление е безвредно, обаче, когато мъглата се смеси с дим и индустриални токсини, тя се превръща в смог. В продължение на няколко столетия смогът в Лондон е убивал хора, но никой не се е замислял за това до 1952 г….

Мъгливият Албион, именно така наричат Великобритания, защото такова време за англичаните не е рядко явление. Изглежда, че в мъглата освен ограничаване на видимостта и повишаване на вероятността от пътнотранспортни произшествия, друго не би могло да има? Но никой не би могъл да предвиди, че един ден мъглата ще причини смъртта на 12 хиляди човека. Изненадани ли сте?

Мъглата-убиец се спуска по улиците на Лондон през 1952 г. на 5 декември, и се вдига на 9 декември. Тези дни коренно променят отношението на британците към много познати неща. Зимата тази година идва по-рано, а в началото на декември е и доста студено.

Причина за смъртоносната мъглата става температурна инверсия, която се появява на фона на антициклон – студеният въздух над земята е покрит като с одеяло от топъл въздух и не може да се разсее. Заради това топло „одеяло“ и безветреното време, в града започват да се натрупват дим и смог.

А освен това заради силните студове електроцентралите са били принудени да работят на пълни обороти, изгаряйки тонове въглища. Британците добиват по това време въглища на нейна територия и за да оцелеят в следвоенните години, са били принудени да ги експортират, а самите те ползвали въглища с лошо качество с много серни примеси.

Същите нискокачествени въглища били използвани и за отопление в камините по домовете, които по това време в града са стотици хиляди, ако не и милиони. Също така в Лондон по това време работят и много фабрики, които са ангажирани с възстановяването на страната след края на войната. А по улиците се появява и транспорт, използващ дизелово гориво, и като резултат – огромно количество изгорели газове.

Всички тези фактори се оказват фатални за британците. Мъглата придобива сиво-жълт цвят, и всеки ден дишането става все по-трудно. Напълно спират всички видове обществен транспорт с изключение на метрото -хората не виждат дори собствените си крака по улиците. Спира да работи и спешната помощ. Броят на смъртните случаи всеки ден нараства експоненциално.

Хората, които били със слаба дихателната система, не могли да издържат на тежкото натоварване, масово умират възрастни хора и деца. За тези 5 дни мъглата убива 4 000 британци. Но много повече получават усложнения след понесения стрес и според лекарите, в Лондон смогът е убил не по-малко от 12 хиляди човека. След това британците сериозно се замислят за смяна на отношението си към околната среда, отопление, транспорт и индустрия.

Тази трагедия показва на хората колко печални са последствията при пренебрегване на природата.

Видео на английски:

„Облакът на Апокалипсиса“ изплаши жителите на бразилски град (видео)

Жителите на бразилски град се изплашиха от появата на странен и зловещ облак, което накара мнозина да мислят, че може би това е началото на нещо много по-зловещо. Хората започналиЦелият текст на  „„Облакът на Апокалипсиса“ изплаши жителите на бразилски град (видео)“

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Излъчванията на 5G мрежите предизвикват прегряване на мустачките на насекомите

Изследванията показват, че мустачките на насекомите, служещи им като органи на обоняние, са чувствителни към излъчването на 5G мрежите. Под неговото въздействие се повишава телесната температура на насекомите. Швейцарската екологична… Continue reading „Излъчванията на 5G мрежите предизвикват прегряване на мустачките на насекомите“

Още по темата във фейсбук:

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *