Впечатляващо: НАСА публикува снимка на снежни дюни на повърхността на Марс

Космическата агенция на САЩ НАСА публикува снимка на снежни дюни на повърхността на Марс на официалния си уебсайт.

Снимката, публикувана от НАСА, е направена на 21 май, 2017  г. в 13:21 ч. местно време на Марс, като е използвана камерата с висока резолюция Imaging Science Experiment  (HiRISE), монтирана на марсианския разузнавателен спътник MRO.

През зимата сняг  и лед  покриват марсианските дюни. За разлика от Земята, снегът и ледът на Марс са въглероден диоксид, познат ни като сух лед.

Както разказва НАСА, когато през пролетта започва да грее Слънцето, ледът на на равната  повърхност на дюните образува пукнатини, става изтичане на газ, което  изтегля по- тъмен  пясък от по-долната дюна, създавайки красиви рисунки. На повърхността между дюните замръзването се задържа зад  малки защитени хребети.

 

Много интересни неща на Марс… (видео)

Необясними и интересни от гледна точка на това, че Марс е безжизнена планета, на която не е стъпвал човешки крак. Е, човешки крак може и да не е стъпвал, казват…

Continue reading „Много интересни неща на Марс… (видео)“

 

Бял марсиански обект на снимка на НАСА (видео)

Уфологът Streetcap1 отново с поразителна находка. Този път той е открил мистериозен бял обект, заснет от един от марсоходите на НАСА. На кадрите може да се види странен бял обект,…

Continue reading „Бял марсиански обект на снимка на НАСА (видео)“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *