Учени: Жените могат да живеят най-много до 115.7 години, а мъжете – 114.1 години

Според професор Джон Ейнмал, жените могат да живеят до 115.7 години, а мъжете малко по-малко – до 114.1 години.

Група изследователи от университета „Еразъм“ съобщи в четвъртък, че статистиката, която са събрали,  позволява да се оцени точно „таванът“ на продължителността на живота на човека. Според учените той не зависи от качеството на храненето, медицината и най-вече стандарта на живот.

Статистическите извадки, които са послужили като основа за такива мащабни заключения, възлизат на 75 000 човека,  които са починали през последните тридесет години. Възрастта на всички „участници“ по време на смъртта е била точно известна.

През последните тридесет години средната продължителност на живота се е увеличила значително. Броят на хората, които доживели до 95 години, през това време почти се е утроил. Независимо от това, възрастовата граница, достигната от дълголетниците, остава без промени. Хората средно живеят по-дълго, но максималната възраст в този случай на практика не се е променил.

Да преодолеят тази граница са могли  много малко рекордьори, като французойката Жана Калман, която е живяла 122 години. Съществуването на такива рекорди затруднява статистиката, но не може радикално да промени нейните резултати.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *