Извънземни микроорганизми са открити в Антарктида

Учени от Австралия и Нова Зеландия са открили два нови вида бактерии, които, както преди се смяташе, не могат да съществуват на Земята. Изследването е публикувано в „Nature“, съобщава Daily Mail.

За да  поддържат своя  метаболизъм, на организмите WPS-2 и AD3 им е  достатъчна такава атмосфера, от която те получават водород, въглероден диоксид и въглероден монооксид.

„Ние считаме, че атмосферните  водород, въглероден диоксид и въглероден оксид осигуряват надеждни източници на енергия и въглерод в такива организми, така че атмосферните източници на енергия могат да служат като алтернативна основа за функционирането на екосистеми,  поддържани от  слънчеви или геоложки енергийни източници“, – отбелязват авторите на изследването.

WPS-2 и AD3 са  открити   в  повърхностния  слой в две полярни пустини, разположени в Източна Антарктида. В тези области учените са открили следи от няколко микроорганизми. Специалистите са успели да възстановят геномите на 23 от тях, включително на WPS-2 и AD3.

Откритието  на учените потвърждава възможността за съществуването на организми дори и в най-екстремните условия, включително и възможността да има живот извън Земята.

Шокиращо откритие: На спътника на Сатурн- Енцелад- е намерен източник на живот

Международна група астрономи е установила, че на спътника на Сатурн -Енцелад- има всички необходими условия за зараждането на живот. Според констатациите на изследователите,  на спътника на Сатурн има хидротермална активност,… Continue reading „Шокиращо откритие: На спътника на Сатурн- Енцелад- е намерен източник на живот“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *