Разработчикът на ядрената стратегия на САЩ Даниел Елсберг разказа как ще загине човечеството

Американският военен анализатор *Даниел Елсберг в новата си работа „Машината на Апокалипсиса: Изповед на ядрения стратег“ разказ  за възможните причини за Трета световна война и последиците от нея. Рецензия на книгата е публикувана в  San Francisco Chronicle.

Мащабен конфликт може да бъде предизвикан от срив в електрониката, фалшива новина в медиите или необмислена заповед, смята експертът. Например, фалшива новина за терористична атака във Вашингтон или Москва ще бъде достатъчно основание за ядрена конфронтация,  убеден е той.

При това Елсберг подчертава, че водещите военни сили притежават много по-разрушителен потенциал, отколкото е необходимо. Според него в рамките на няколко дни мащабен ядрен конфликт ще унищожи милиони хора и ще доведе до смъртта на човечеството.

В края на книгата Елсберг прави няколко препоръки за предотвратяване на световен конфликт: Съединените щати не трябва да разпалват война и  първи да  използват ядрени оръжия, трябва да премахнат и земния компонент на „ядрената триада“.

Елсберг не е сигурен, че това ще се случи, но е необходимо да се лобира за тази инициатива. „С ядрените оръжия шегите са лоши“, заключава експертът, „и  това засяга не само „лудите“ лидери на страните от Третия свят.“

* Американският военен анализатор Даниел Елсберг е роден през 1931 г. През 1959 г. започва работа в изследователския център RAND, където се занимава с ядрената стратегия на САЩ. Елсберг работи върху таен доклад за американско-виетнамските отношения, известен като Документите на Пентагона.

Критичен към  действията на американците във Виетнам, през 1971 г. той предава доклада на The New York Times. Заплашават го  115 години затвор, но Елсберг в крайна сметка е оправдан. Експертът подкрепя действията на Джулиан Асанж и уебсайта WikiLeaks.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *