Часовникът на „Деня на Страшния съд“ отново беше преместен напред – остават само Две минути до Армагедон!

 На фона на нарастващите опасения за използване на ядрени оръжия и продължаващата глобална промяна на климата, стрелките на символичния  часовник на „Деня на Страшния Съд“ бяха преместени от учените с  още 30 секунди по – близо до полунощ. Сега часовникът вече показва 23:58 часа…

Съобщението беше направено във Вашингтон, в Националния пресклуб:

„Поради изключителната опасност в  настоящия момент,  Съветът за наука и сигурност коригира показанието на часовника на „Деня на Страшния Съд“ с  30 секунди по-близо до катастрофата. Днес Денят на Страшния Съд стана  по-близо от всякога, както това не е било  и  през 1953 г., в разгара на Студената война“- заяви Рейчъл Бронсън, президент на Бюлетина за  ядрени изследвания.

Лорънс Краус (вляво), директор на проекта Origins State State State University, и Робърт Роснер (вдясно), професор от университета в Чикаго обявиха, че са коригирали така наречения Часовник на Деня на Страшния съд на две минути преди полунощ. (Фото: Джим Ло Скалцо (Jim Lo Scalzo), EPA-EFE.   Вашингтон, окръг Колумбия, 25 януари 2018).

Всяка година Бюлетинът за ядрени изследвания, група с нестопанска цел на учени, която включва 15 нобелови лауреати, решава: Дали събитията от миналата година са довели човечеството по-близо до Апокалипсиса? Въз основа на това решение учените преместват стрелките на символичния часовник.

Най-близко до полунощ стрелките на часовника на „Денят на Страшния Съд“ са били  през 1953 г., когато е  тествана първата водородна бомба. Те, както и сега, са показвали 23:58.

„Ние направихме ясно заявление за това, което виждаме, за това, че светът става все по-опасен,“ – каза Лорънс Краус, председател на Управителния съвет на спонсорите на Бюлетина и директор на проекта Origins State State University.  „Освен това: опасността от ядрен пожар по никакъв начин не е единствената причина, поради която показанието на часовника е променено.“

Учените от Бюлетина за ядрени изследвания  изброяват цял пакет от заплахи:  от опасна политическа риторика до потенциални опасности от използването на ядрени оръжия като основните причини, доближили стрелките до полунощ.

В изявлението на учените  се отбелязва:

„През 2017 г. световните лидери не успяха да реагират ефективно на надигащата се заплаха от ядрена война и изменението на климата, като направиха ситуацията в света по-опасна, отколкото преди една година. От края на Втората световна война подобна опасност за пръв път надвисва  над света.

„Миналата година  най-големите   рискове възникнаха в ядрената сфера. Ракетната и ядрена програми на Северна Корея постигнаха значителен напредък през 2017 г., като увеличиха рисковете както за САЩ, така и за други страни от региона. В същото време заплашителната хиперболична  реторика и провокативни действия и от двете страни,  още повече увеличи вероятността от ядрена война по волята на обикновена грешка или непреднамерен случай. “

„Днес ядрената заплаха ни изглежда най-важната и най-непосредствена, но в дългосрочен план, на фона на  опасностите от глобалното изменение на климата, дори и ядрената заплаха отива на заден план ….“.

https://www.usatoday.com/story/tech/science/2018/01/25/doomsday-clock-ticks-closer-midnight/1064911001/

Часовникът на Апокалипсиса всякяагодина е все по -близо до глобалната катастрофа:

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *