Учени кръстосаха човек и овца!

Учени от Калифорнийския университет успяха да отгледат ембрион на овца, който съдържа човешки клетки. Резултатите от изследването бяха представени на конференцията на Американското научно дружество в Остин.

Специалистите вградили човешки стволови клетки в ембрион на овца. Този химерен зародиш се развивал в продължение на 28 дни, което било  достатъчно да покаже, че ембрионите могат да станат пълноценни живи същества, след което експериментът бил спрян поради законовите ограничения в страната.

Броят на човешките клетки в ембриона били малко – една на десет хиляди. Следователно ембрионът никога би се превърнал в  „овца с човешко лице или мозък“.

Предполага се, че подобно изследване ще позволи отглеждането на пълноценни човешки органи вътре в  животни, подходящи за последваща трансплантация на пациент. Но за тази цел е необходимо човешките клетки в ембриона да са един процент от всички клетки.

През януари 2017 г. биолози от Съединените щати, Испания и Япония създадоха хибриди между свиня и човек за същите цели. Като резултат в свинския ембрион се образуваха клетки – предшественици на  различни тъкани, по-специално сърце, черен дроб и нервна система. Хибридите на свиня и  човек са  се развивали от три до четири седмици, след което по етични причини са били унищожени.

Още по темата:

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *