Илон Мъск предсказа появата на свръхжесток диктатор, който обаче няма да е човек!

Ексцентричният американски милиардер Илон Мъск, който не се колебае да прави различни фантастични изявления, разочарова феновете си с поредната зловеща прогноза. 46-годишният предприемач твърди, че ни очаква появата на най-безсърдечния, коварен и злобен световен лидер, но той няма да бъде човек.

Свръхинтелигентна компютърна мрежа, която притежава освен това и най-страшното нещо, безсмъртие, ще започне да следи цялата информация, всички финанси и оръжия в света, като по този начин напълно пороби човечеството.

Въпреки че Илон често го наричат популист, този човек, който е приятел с много видни политици и учени, със сигурност знае за структурата на съвременния свят много повече от обикновения човек на улицата.

Mъск е един от хората, които активно се противопоставят на безкрайното усъвършенстване на изкуствения интелект, но със съжаление признава, че най-вероятно няма да се избегне появата на така наречения „Дигитален Диктатор“.

Основателят на корпорациите «SpaceX» и «Tesla» смята, че в бъдеще учените непременно ще създадат изкуствен свръхразум, който ще пожелае да управлява Земята, за да постигне определени цели, най-вероятно, неясни на човечеството.

Изкуственият интелект като жесток диктатор или супермозък и духовен лидер?

Човешката история знае достатъчно примери за личности, които са се стремели към световно господство: Александър Велики, Наполеон Бонапарт, Адолф Хитлер и много други. Независимо от това, „Дигиталният Диктатор“ ще бъде, според Мъск, много по-откровен и в същото време рафиниран тиранин, отколкото който и да е от всички диктатори – хора.

Първо, изкуственият интелект ще бъде безсмъртен. Подобно на световната интернет система, той ще бъде навсякъде и няма да може да бъде изключен или унищожен.

На второ място, ИИ ще демонстрира експоненциален растеж на изчислителните си способности, т.е. ще започне непрекъснато да се усъвършенства и „размножава“.

Трето, „дигиталният диктатор“ ще бъде лишен дори от основни човешки емоции, включително състрадание, и всички негови решения ще бъдат продиктувани от студената машинна логика.

Ако изкуственият интелект изведнъж установи, че нашата планета ще бъде по-добра без хора, ще унищожи всеки един от нас без най-малкото колебание. Mъск сравнява това решение с изграждането на път, който трябва да мине през мравуняк.

Строителите никога няма се замислят да преселят мравките или да заобиколят мравуняка, а просто ще унищожат насекомите без никакви морални колебания. Така ще направи с човечеството и ИИ.

Без съмнение милиардерът Илон Мъск рисува една ужасна картина, но той има противници – водещи учени, които смятат, че изкуствния интелект ще се развива не само по отношение на изчислителната си мощност, но и като пълноценна личност, която ще стане не толкова супермозък Земята, колкото глобален духовен лидер, който най-накрая ще установи „Рай на Земята“.

Ще видим …

Още по темата:

 

Предсказание за Събитията, които вероятно ще се случат до 2050 г. (видео)

Ще колонизираме ли Марс до 2050 г.? Ще създадем ли такъв изкуствен интелект, който ще бъде по-умен от човека? Предсказването на бъдещето е много трудна задача. Ние не знаем точно… Continue reading „Предсказание за Събитията, които вероятно ще се случат до 2050 г. (видео)“

Фантастично: Човекоподобен робот се научи да прави салто (видео)

Вече не се изненадваме от роботи, които могат да ходят, но какво да кажем за роботите, които могат да правят салто и да изпълняват други акробатични каскади? Компанията Boston Dynamics… Continue reading „Фантастично: Човекоподобен робот се научи да прави салто (видео)“

Роботът „София“ обяви в ООН, че обещава да унищожи човечеството

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *