Не е конспирация: Биолози от САЩ са открили мистериозни бактерии, които предизвикват халюцинации и слабоумие!

Учени от САЩ са открили в организмите на възрастни плъхове изключително необичаен щам на бактерията Ешерихия коли, която предизвиква у тях халюцинации и ги лишава от способността да запомнят нова информация, се казва в научната им статия.

При настъпването на старостта нашата памет угасва постепенно далеч не винаги. Често се случва така, че възрастните хора, които са се чувствали добре напоследък, драстично губят способността си да мислят ясно и изпадат в халюцинации, след като прекарат тежко заболяване.

Дори ако този пристъп на делириум премине, такива кризи значително увеличават вероятността от развитие на слабоумие„, разказва Сюзън Патерсън от Университета във Филаделфия, САЩ.

Човешкото тяло съдържа около 10 пъти повече едноклетъчни бактерии, гъбички и друга микрофлора, отколкото наши собствени клетки. Наблюденията от последните години показват, че микрофлората не само може да засегне метаболизма на човека и вероятността от развитие на рак и други заболявания, но и поведението му.

Така например преди година, американски биолози са открили, експериментирайки върху мишки, че развитието на аутизъм може да се дължи на липсата на един единствен вид микроби, бактериите Lactobasillus reuteri в червата на децата и техните майки.

Патерсън и колегите й открили още един крайно необичаен пример на влияние на микробите върху поведението и работата на мозъка на животни и хора, изучавайки това, как млади и стари плъхове реагират на различни инфекции и се възстановяват след оздравяване.

Тези експерименти, както отбелязва биологът, изненадващо показват, че инфекции с определени щамове на обикновената Ешерихия коли, довежда до изключително необичайни последици в случаите, когато животните са достатъчно възрастни.

Както се оказало, заразяването на двугодишни плъхове с тези микроби водело до там, че гризачите драстично оглупявали и загубвали нормалното си възприятие за реалността. Те се лишавали от възможността да запомнят нова информация, включително и позицията на изхода от лабиринта, удряли се в стените без видима причина и като цяло се държали неадекватно.

Анализирайки химическия състав на кръвта им и различни тъкани в организма, изследователите открили, че всички тези промени в мозъка и паметта са предизвикани от микроби, които пренастройвали имунната им система.

Попадането на бактерии в организмите на плъхове, отбелязват изследователите, води до факта, че имунните им клетки започват да произвеждат големи количества от сигнални молекули, интерлевкини,  предизвикващи възпаления.

Когато тези молекули проникнат в хипокампа, в центъра на паметта на плъховете, те нарушавали работата на клетките, свързани с образуването на дългосрочни спомени, което водело до развитието на халюцинации и проблеми с остротата на интелекта.

Тези нарушения, според биолозите, изчезвали само две седмици след като плъховете оздравявали.

В този случай, това, което е най-важно, работата на хипокампа на гризачите необратимо се променяла, което може да обясни защо тежки инфекции често водят до развитието на деменция и проблеми с паметта в напреднала възраст.

Съответно, блокирането на интерлевкините,  може да помогне за предпазване на хората на възраст от деменция и други нарушения на съзнанието.

По материали на eNeuro.

© 2018 nepoznato.energetika-bg. com All rights reserved!

Още по темата:

© 2018 nepoznato.energetika-bg. com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *