Шокиращо: Хората имат втора имунна система, която разрушава личния им живот! (видео)

Преди около десетилетие еволюционните психолози предположили, че хората всъщност имат не една, а две имунни системи. В допълнение към известната – която е отговорна за вътрешната защита на тялото от патогени, има и външна.

Нарича се поведенческа имунна система (behavioral immune system). Смята се, че тази система несъзнателно се активира, когато при взаимодействие с външния свят  сме изложени на риск от някаква болест.

Разбира се, човек не може да види бактерии или вируси с невъоръжено око. Но той може да идентифицира сигнали, излъчвани от друг човек (като кашлица, неприятни миризми или кожни увреждания), които предупреждават за опасност.

Оказва се, че  поведенческата имунна система, въпреки очевидните ползи, ни нанася вреда. По-специално, тя затруднява установяването на социални връзки.

Изследователи от университета Макгил (Канада) са установили, че активирането на „предната защитна линия“ води до сформирането на пристрастия срещу лицето, което е такъв сигнал за заплаха.

Авторите решават да разберат какво се случва с човек, когато се активират две фундаментални и в този случай конкурентни желания – да се намери партньор за връзка (и евентуално продължаването на семейството) и да се предпази от заболяване.

Специалистите провели тест сред млади хетеросексуални хора на възраст от 18 до 35 години, някои от които се запознали по интернет (66 души), а някои в реалния живот – при експресни срещи (121 души).

Оказало се, че в последния случай поведенческата имунна система има много по-голяма вероятност да изиграе жестока шега с момчетата и момичетата. Когато е активирана, в 80% от случаите автоматично се блокира желанието да се продължи общуването, дори когато доброволците оценявали привлекателността на партньора си много високо.

„Не очаквахме това да се случи в реални ситуации, когато хората обикновено са мотивирани да образуват нови социални връзки“, казва водещият автор на изследването Нацуми Сауада.

Според нея, в допълнение към това как хората несъзнателно и съзнателно се свързват помежду си, съществуват и други важни фактори, които оказват влияние върху развитието на отношенията. Един от тях е , както се оказва, страхът от болест.

Любопитно е, че степента на активиране на поведенческата защитна система зависи от това доколко човек е податлив на заболяване, което потенциално го заплашва.

На този принцип е разработена „скала на потенциалната уязвимост“, която определя до каква степен защитният механизъм ще се прояви. Например, в един случай  външен сигнал за опасност може да причини леко раздразнение, а в друг – неустоимо отвращение, обясняват психолозите.

Повече подробности за тази работа са описани в статия, публикувана в Personality and Social Psychology Bulletin.

© 2018 nepoznato.energetika-bg. com All rights reserved!

Още по темата:

 

Най-старият учен от Австралия отиде в Швейцария за евтаназия

104-годишният геоботаник и еколог Дейвид Гудол, най-старият учен в Австралия, ще завърши живота си с помощта на швейцарски лекари на 10 май, съобщи CNN. Ученият няма сериозни заболявания, но с… Continue reading „Най-старият учен от Австралия отиде в Швейцария за евтаназия“

 

Защо на добрите хора им се случват лоши неща?

Случвало ли ви се е да си зададете въпроса „Защо лоши неща се случват на добрите хора?“ Или (което е още по-неясно) „Защото добри неща се случват на лошите хора?“… Continue reading „Защо на добрите хора им се случват лоши неща?“

Молитвите на д-р Джоузеф Мърфи, с които ще управлявате съдбата си

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *