Мистерията на 536 г.: Когато Земята потъна в Черната мъгла…

Много бедствия е имало в човешката история, такива като епидемии от чума, масов глад, опустошителни войни, грипни пандемии и други, които застрашават човешката цивилизация. Но най-лошата година може да се нарече 536 г. сл. Хр.

Поне така мисли професор Майкъл Маккормик, археолог и експерт по средновековието в Харвардския университет. През 536 г. цяла Европа, Близкия Изток и частично азиатските страни потъват в 18-месечен мрак, който почти скрива Слънцето, вероятно причинен от гъст дим от неизвестен източник.

В Китай това незабавно предизвика силен снеговалеж, а след това липса на реколтата, глад, болести и суша. В други страни, които попадат в сумрака се наблюдава същото. Като цяло този мистериозен мрак обхваща практически цялото северно полукълбо на Земята.

Според Маккормик най-вероятно димът е причинен от изригването на голям вулкан в Исландия, а страните от северното полукълбо изпитват последиците от този катаклизъм до 640 г.

„Това е началото на един от най-лошите периоди за всички живи същества, ако не и най-лошата година“, казва професор Маккормик. Страните, сякаш се оказват обвити в гъста и мрачна мъгла, която се задържа цели 18 месеца и на практика хората не различават деня от нощта.

Въздействието върху климата е толкова сериозно, че в ирландските саги се отбелязва, че през годините 536-539 хората изобщо не ядат хляб. През лятото на 536 г. температурата пада средно с 1,5-2,7 градуса по Целзий и този привидно лек спад предизвиква най-студеното десетилетие за последните 2300 години.

Затова този период се нарича понякога „Десетгодишната зима“.

„И тази година се случва най-голямото чудо: през цялата година Слънцето излъчва светлина като Луната, без лъчи, сякаш е изгубило силата си, престава да блести чисто и ярко както преди. Оттогава не спират войните, чумата, нито каквато и да е катастрофа, която носи смърт. „

Прокопий. История на войните (Книга IV [Война с вандалите (II)], глава 14. 5-6)

Повечето историци наричат ​​този период буквално Тъмните векове (обикновено с този термин се обозначава общото културно изоставане на Европа през 6-10 века от Византия, мюсюлманския свят и Китай).

И причините за това затъмнение все още са мистерия. Версията с вулкана е само една от хипотезите. За първи път археолозите се сблъскват с тази тайна, докато изучават годишните пръстени на дърветата, изяснявайки, че в определен период от VI в. сл. Хр. температурата внезапно спада драстично в продължение на няколко години и това се наблюдава в много страни.

Професор Маккормик от Харвард и главният специалист Пол Лейджевски от Института за климатични промени в Университета в Мейн са убедени, че са намерили улики за тази тайна и за всичко е виновен исландски вулкан.

Изследване на проби от ледените ядра показва, че в Исландия има две големи вулканични изригвания през 540 г. и през 547 година. Това, разбира се, е по-късно от 536 г., но много близо до нея.

Ако си спомняте, когато вулканът Ейяфятлайокутл отново се събуди в Исландия през април 2010 г., неговият дим беше достатъчен, за да ограничи почти всички европейски полети за период от края на април и началото на май. Но това изригване беше относително слабо.

Източник:  paranormal-news

 

Последвайте ни в Телеграм

 

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Лондон: Мъглата, от която загинаха 12 хиляди човека (видео)

Лондон често потъва мъгли. В повечето случаи това явление е безвредно, обаче, когато мъглата се смеси с дим и индустриални токсини, тя се превръща в смог. В продължение на няколко… Continue reading „Лондон: Мъглата, от която загинаха 12 хиляди човека (видео)“

 

Още по темата във фейсбук:

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *