Учени от Харвард: Астероидът Oumuamua e космически кораб, изпратен от извънземна цивилизация!

Учени  от Харвардския университет изказаха предположение, че мистериозният обект с форма на пура, който навлезе изнендващо миналата година в Слънчевата система, може да  е извънземен космически кораб, изпратен за да изследва Земята.

Обектът, наречен Oumuamua, което в превод от хавайски означава „пратеник от далечното минало“, е открит за пръв път от хавайския телескоп Pan-STARRS 1 през октомври 2017 г.

От момента на откриването му учени от цял ​​свят се опитват да обяснят необичайните му характеристики и природа, като първо го наричат ​​комета, а после астероид. Но двама изследователи не са съгласни с тези изводи и публикуваха предположението си за природата на Оумуамуа.

В статия, публикувана в „Astrophysical Journal Letters“, двама астрофизици и Харвардският университет считат, че обектът Oumuamua, движещ се със скорост от над 315 000 километра в час, може да бъде слънчева платноход или дори извънземна сонда, изпратена към Земята.

„Oumuamua може да бъде пълноценна сонда, умишлено изпратена към Земята от чужда цивилизация“, пишат изследователите.

Предположението на учените се основава на наблюдения, които показват, че обектът има „допълнително ускорение“, чийто точен източник все още не е установен. Първоначално Oumuamua бе определен като комета. Обаче такава класификация на обекта бързо бе отказана, тъй като около обекта не се наблюдаваше кома (газова обвивка на лед, изпаряващ се под въздействието на слънчевата светлина, характерна за кометите). В резултат на това той бе прекласифициран в астероид.

„Като се има отчита възможността за изкуствен произход, Oumuamua може да бъде светлинен платноход, летящ в междузвездно пространство като останки от свръхмодерно технологично оборудване.“

Автори на работата, в която се издига граничеща с фантастиката теозрия за природта на загадъчни обект, са професорът по астрономия в Харвардския университет Абрахам Льоб и докторантът Шмул Бяли от Харвард-Смитсонианския център по астрофизика. Учените посочват, че човечеството вече разполага с такава технологии. Същите технологии могат да имат и извънземни цивилизации.

„Светлинни платноходи със сходни размери бяха проектирани и сглобени от нашата цивилизация, включително проектът IKAROS (японски космически кораб) и проектът Starshot (изследователски и инженерингов проект за разработване на концепция за флотилия междузвездни космически кораби, използващи светлинни платна). Технологията може да се използва активно за транспортиране на стоки между планети или звезди. „

Високата скорост на обекта, както и неговата траектория, карат изследователите да предположат, че той е повреден или е в неактивно състояние.

„Това би обяснило различните аномалии на Oumuamua, например нестандартната му геометрия, параметрите на който бяха получени от данните за неговата светлинна крива, ниско топлинно излъчване, което показва висока рефлекторна способност, както и отклонение от Кеплеровата орбита без видима причина – обектът няма опашка на комета, както и необходимия въртящ момент.“

Според друга хипотеза, представена от учените, други обекти, подобни на Oumuamua също ще проникнат в Слънчевата система, а някои от тях могат да носят живот.

„Вероятността от галактична панспермия зависи в голяма степен от продължителността на живота на предполагаемите организми, както и от скоростта на превозвача“, отбелязва Льоб в статия, публикувана съвместно с друг изследовател Manasvi Lingam, в The Astronomical Journal.

© 2018 nepoznato.energetika-bg. com All rights reserved!

Още по темата:

 

Мистериозният и огромен астероид Оумуамуа внезапно изчезна!

Международен екип от учени не успя да открие мистериозния астероид Oumuamua в тази точка на космоса, в която според изчисленията трябва да е сега. Докладът за работата е публикуван в… Continue reading „Мистериозният и огромен астероид Оумуамуа внезапно изчезна!“

© 2018 nepoznato.energetika-bg. com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *