Как живее сега „лудият“ гений Григорий Перелман, който отказа един милион долара?

През 2006 г. целият свят научи за забележителния руски математик Григорий Перелман, който успява да докаже теоремата на Поанкаре. За съжаление по-голямата част от хората пренебрегнаха това изключително постижение, тъй като тогава има  по -интересна тема – загадъчният руски мъж с брада отказа награда от 1 000 000 долара!

Луд, като всички гении

Познатите му казват, че е бил очарован от математиката от детството си и е участвал във всички възможни състезания. Дори и тогава всички забелязвали неговото безразличие към битовите нужди. Той е истински математик, за когото точните науки били единственият интерес.

Завършва вуз и работи в институт, без да привлича внимание към себе си. Не проявява никакъв интерес към жените и живее с майка си. През 2002 г. той не се обръща към научни списания, а просто публикува в Интернет доказателствата си за хипотезата на Поанкаре.

Четири години великите умове проверяват неговите записки (някои дори се опитват да си присвоят постиженията му), а през 2006 г. обявяват, че му е връчен медала „Филдс“ и му предлагат награда от 15 000 канадски долара. Той отказва и това предизвиква голям смут сред хората в различни страни. Но това не е всичко.

През същата година американският институт Клей бил готов да напише чек за един милион долара на изключителния математик. Перелман отказва и тази сума. Никой не разбира този акт. Защо един обикновен преподавател в институт отказва баснословни пари, които несъмнено заслужава?

Никой не го разбира

Американците са обидени от отказа, а руснаците недоумявали и се чудели кой е този странен човек, способен да се откаже от купчина пари. На този въпрос можел да отговори самият математик, но какъв лош късмет – Перелман никога не е давал интервю на никого. Не се интересува какво мислят хората.

До 2014 г. той понякога е забелязван в магазините на северната столица, а след това заминава на работа в Швеция. Получил предложение да чете лекции за много добри пари. Но скоро се върнал в родината си. Неотдавна снимките на Перелман се появиха в интернет и хората започнаха да се тревожат за видния математик: ходи в галоши на бос крак, със старо овехтяло сако и мръсни дънки.

Някои дори предлагат да се съберат пари за гения, защото се виждало, че човекът е изпаднал в нужда. Съсед на гения разбира за това и уверява всички, че Перелман и майка му не гладуват и водят нормален живот. Те живеят не богато, но не са в беда.

А външният на Григорий говори за това, че той все още е над ежедневни нужди и е напълно потопен в работата си. Той не купува модерни и нови неща, защото не се нуждае от тях, не ходи никъде, освен на работа и в магазина. Самият гений никога е общувал с пресата и репортерите.

Това не влиза в неговите интереси: той обича да говори за гъби и класическа музика, а не за милион долара, от които просто не се нуждае.

Или просто живее в друго измерение,  което малцина обитават…

environment

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

Григорий Перелман: „Защо са ми милион долара? Аз мога да управлявам Вселената“

Вече измина доста време откакто Григорий Перелман, който доказа теоремата на Поанкаре, над която си блъскаха главите всички учени на света, отказа да получи наградата си от един милион долара! Трудно е да се каже какво стряска повече: фактът, че …

Read More »

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *