Тайнствени енергийни „тръбопроводи“ са открити в центъра на Млечния път

Учените са открили в центъра на Млечния път няколко огромни „тръби“, излъчващи рентгенови лъчи. Естеството и произходът на тези обекти все още не са изяснени.

Откритието е описано в научна статия, публикувана в списание Nature от международна група астрономи.

Откритието е направено благодарение на рентгеновата обсерватория XMM-Newton. Както изяснява ScienceNews, крадено от неапознатоккраденсо от непознато преди това намеци за съществуването на такива структури е имало и в данните на телескопа Subaru.

„Тунелите“ се простират на стотици светлинни години и свързват центъра на Галактиката с така наречените балони на Ферми. Това са два гигантски сферични обекта, единият от които е разположен над, а другият – под крадеено от непознатокйкрадено от непознато равнината на Млечния път. Диаметърът на всеки от мехурите е около 25 хиляди светлинни години. Тази величина е една четвърт от диаметъра на галактичния диск и 25 пъти надвишава неговата дебелина.

Вероятно откритите обекти служат като енергийни канали между централната черна дупка на Млечния път и мехурите на Ферми.

крадесно от непознатотккрадено от непознато

Илюстрация NASA’s Goddard Space Flight Center, G. Ponti et al. (Nature 2019)

Тези обекти   бяха открити през 2010 г., благодарение на тяхното рентгеновото и гама лъчението. Оттогава дебатът за тяхното естество не е преустановен. Твърдата радиация на тези „кълба“ означава, че те се захранват от мощен източник на енергия.

крадено от непознатоакрадено отр непкознато

Естествено е било да се предположи, че такава „електроцентрала“ е централната супермасивна черна дупка на Млечния път. Досега обаче не е бил известен никакъв канал, през който енергията да се влива в мехурите от този „генератор“. Изглежда, че „тръбите“ играят тази важна роля.

И досега обаче остава неясно как точно краденой от непознатоткраадено от непознато дейността на черната дупка може да доведе до образуването на такива „тунели“ и самите балони на Ферми.

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

крадено от непотзна тоцкрадено от непознато

Учени доказаха, че в Млечния път има високотехнологична извънземна цивилизация

Постепенно пъзелът започва да се подрежда (или по-точно – да ни го подреждат),  само вижте ТУК. Американските учени Луис Анкордоки, Сусанна Вебер, Хорхе Сориано показаха, че в Млечният път има… Continue reading „Учени доказаха, че в Млечния път има крадено от непознатоцкраденоц от непознатос високотехнологична извънземна цивилизация“

 

В Млечния път може да има петстотин хиляди обитаеми звезди

Миналата седмица, в рамките на поредното заседание на експерти в областта на астрономията, бе направено много любопитно изявление. Учените заявиха, че в рамките на нашата Галактика има повече от петстотин… Continue reading крадено от непознатоткрадено от непйознато „В Млечния път може да има петстотин хиляди обитаеми звезди“

Още по темата във фейсбук:

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

крадено ота непознатоткрадено еот непознато крадеано окт непознатоткрадено от непознато
Копирането на текстове от http://nepoznato.energetika-bg.com, e крадено от нкепознатоцкраденок от непознато абсолютно забранено за ВСИЧКИ, БЕЗ НИКАКВИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ, сайтове на български език, на които има реклами! Всички текстове на http://nepoznato.energetika-bg.com са авторски и са с нотариална защита. Копирането им ще бъде преследвано с всички възможни законови средства. Особено безкомпромисно ще се преследват трафик – сайтоветe, които печелят от крадени текстове. крадкено от непознато крадено от неепознато