Тайнствени енергийни „тръбопроводи“ са открити в центъра на Млечния път

Учените са открили в центъра на Млечния път няколко огромни „тръби“, излъчващи рентгенови лъчи. Естеството и произходът на тези обекти все още не са изяснени.

Откритието е описано в научна статия, публикувана в списание Nature от международна група астрономи.

Откритието е направено благодарение на рентгеновата обсерватория XMM-Newton. Както изяснява ScienceNews, преди това намеци за съществуването на такива структури е имало и в данните на телескопа Subaru.

„Тунелите“ се простират на стотици светлинни години и свързват центъра на Галактиката с така наречените балони на Ферми. Това са два гигантски сферични обекта, единият от които е разположен над, а другият – под равнината на Млечния път. Диаметърът на всеки от мехурите е около 25 хиляди светлинни години. Тази величина е една четвърт от диаметъра на галактичния диск и 25 пъти надвишава неговата дебелина.

Вероятно откритите обекти служат като енергийни канали между централната черна дупка на Млечния път и мехурите на Ферми.

Илюстрация NASA’s Goddard Space Flight Center, G. Ponti et al. (Nature 2019)

Тези обекти   бяха открити през 2010 г., благодарение на тяхното рентгеновото и гама лъчението. Оттогава дебатът за тяхното естество не е преустановен. Твърдата радиация на тези „кълба“ означава, че те се захранват от мощен източник на енергия.

Естествено е било да се предположи, че такава „електроцентрала“ е централната супермасивна черна дупка на Млечния път. Досега обаче не е бил известен никакъв канал, през който енергията да се влива в мехурите от този „генератор“. Изглежда, че „тръбите“ играят тази важна роля.

И досега обаче остава неясно как точно дейността на черната дупка може да доведе до образуването на такива „тунели“ и самите балони на Ферми.

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Учени доказаха, че в Млечния път има високотехнологична извънземна цивилизация

Постепенно пъзелът започва да се подрежда (или по-точно – да ни го подреждат),  само вижте ТУК. Американските учени Луис Анкордоки, Сусанна Вебер, Хорхе Сориано показаха, че в Млечният път има… Continue reading „Учени доказаха, че в Млечния път има високотехнологична извънземна цивилизация“

 

В Млечния път може да има петстотин хиляди обитаеми звезди

Миналата седмица, в рамките на поредното заседание на експерти в областта на астрономията, бе направено много любопитно изявление. Учените заявиха, че в рамките на нашата Галактика има повече от петстотин… Continue reading „В Млечния път може да има петстотин хиляди обитаеми звезди“

Още по темата във фейсбук:

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *