Всичко, което не ни убива веднага, ни убива лека полека, неусетно…

Сега можете гордо да се утешавате – Аз станах по-силен! Да, но в душата се е скъсала още една струна, още една кристална камбанка е замлъкнала завинаги….

„Всичко, което не ме убива, ме прави по-силен!“ Това е казвал Ницше, а какво се е случило с него после – всички знаем. Защото това са красиви думи, но въобще не е истина.

Всичко, което не ни убива веднага, ни убива малко по малко, неусетно. Убива нашата доброта и доверчивост. Нежност и искреност. Откритост, щедрост, ясен поглед и меко сърце … Измама, предателство, подлост, неблагодарност, жестокост, несправедливост не могат веднага да убият. А само капка по капка, капка по капка … Ще изтърпим, ще издържим, раната ще се се затвори. Белегът обаче ще остане – груба кожа.

И така, постепенно, ще се покриете с тази кожа, без да забележите – как е станало това? И можете да се утешавате – станах по-силен! Да. Но в душата се е скъсала още една струна, още една кристална камбанка е затихнала. Нещо или някой е умрял там, в душата, добра фея или малък ангел. Които са били част от нас.

И вече знаете как точно да отговорите на всеки удар. Как – на жестока дума. Как да отвърнете с двойна сила, ако е необходимо.

И знаете със сигурност, че могат да ви ударят – просто така, за нищо. Или вместо благодарност. И няма да сте изненадани. Свикнали сте. И се научили да търпите или да се защитавате.

Но с всеки удар, предателство, разочарование, нещо е загубено безвъзвратно. Завинаги си отива и умира. И вие ставате по-силни, да. Но за сметка на други важни качества.

Всичко, което не ме убива, просто не ме убива веднага. Но ме прави по-силен или безчувствен? – Кой знае. Нуждаем се от по-малко от това, което убива. А онези, които убиват, също по-малко. Защото това са едни и същи – убийци. Убийци на нежни души и добрите пориви на други хора …

Ан Кириян

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *