Антиутопията на Ник Бостром: Тоталното наблюдение на всички е единственият начин да се спаси човечеството!

Философът от Оксфорд, който преди 15 години обяви вероятността да живеем в компютърна симулация, предложи нова хипотеза – този път за бъдещето на човечеството, и не може да се каже, че тя е оптимистична.

По време на речта си на конференцията TED във Ванкувър, Ник Бостром сподели някои откъси и мисли от последната си работа „Хипотеза за уязвимия свят“ (The Vulnerable World Hypothesis).

В статията Бостром твърди, че масовото правителствено наблюдение ще бъде необходима стъпка за спасяването на човечеството от унищожаването му от създадената от него технология. Това е доста антиутопична идея, като се има предвид, че тя се изразява от един от най-видните философи на поколението.

Бостром представя аргументите си под формата на гигантска кошница, пълна с топки. Всяка топка представлява нова идея или възможна технология и се различава от останалите по цвят: бяла (благоприятно), сива (относително катастрофална) или черна (унищожаваща цивилизацията).

Според модела на Бостром, човечеството постоянно вади топки от тази кошница и е цяло чудо, че засега никой не е извадил черната топка. И тук акцентът е върху думата „засега”.

„Ако научните и технологичните изследвания продължат“, пише Бостром, „в крайна сметка ще я извадим.“

За да се предотврати такъв резултат от събитията, според Бостром, ние се нуждаем от по-ефективно световно правителство – такова, което може бързо да забрани всяка технология, потенциално опасна за цивилизацията.

Той също така предлага разработването на система за масово наблюдение от страна на правителството: на всеки човек ще бъдат предоставени „етикети за свобода“ под формата на огърлици, които могат да чуват и да виждат какво правите по всяко време на деня или нощта.

Тези етикети ще предават сигнали към „станцията за патриотично наблюдение“ или „центрове на свобода“, където изкуственият интелект ще следи данните, активирайки „офицерите на свободата“, когато регистрира признаци на черната топка.

На историята вече са известни случаи на злоупотреба със системи за масово наблюдение, които далеч не са съвършени.

Въпреки това, ако изборът е между това някой да наблюдава всяка ваша стъпка и край на цивилизацията, то, според Бостром, първото е най-добрият вариант.

„Очевидно тук има много недостатъци и наистина огромни рискове, свързани с масовото наблюдение и световното правителство“, каза той на конференцията на TED. „Просто искам да подчертая: ако имаме късмет, в крайна сметка светът може да стане такъв, че това да бъде единственият начин да оцелее в случая с черната топка.“

Източник: naked-science

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

До 2075 г. роботите ще са завладели света

Само  след 60 години  изкуственият интелект ще започне да представлява сериозна заплаха за човечеството. До 2022 г. ИИ ще започне да мисли на  10% като човек, до 2040 г. –… Continue reading „До 2075 г. роботите ще са завладели света“

Още по темата във фейсбук:

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *