НАСА предупреди, че трябва да се подготвим за напълно реална заплаха от сблъсък на астероид със Земята!

„Не става въпрос за Холивуд, не става дума за кино. Става дума за защитата на единствената планета, която познаваме, точно сега, за да спасим живота и тази планета Земя“, предупреди ръководителят на НАСА Джим Бранденщайн, като добави: „сега трябва да се направи повече, за да се подготвим за съвсем реална заплаха от сблъсък на астероид със Земята. „

Джим Бранденщайн напомни за метеорита над Челябинск, Русия, през февруари 2013 г. Той каза, че метеоритът е бил само около 20 метра в диаметър, но е бил с 30 пъти повече енергия от атомната бомба, която унищожи Хирошима, Япония. Повече от 1500 човека бяха ранени, а 7 200 сгради, разположени в шест града, бяха повредени.

„Бих искал да ви кажа, че тези събития са изключително уникални“, каза Джим Бранденщайн, „но това не е така.“ Моделирането показва, че такива събития ще се случват веднъж на всеки 60 години”.

Той добави, че през последните 100 години вече е имало три такива събития, едно от които е Тунгуското събитие от 1908 г., което срива със земята стотици квадратни километри от сибирската гора.

Третото е през 1930 г. над река Куруза в Западна Бразилия.

Джим Бранденщайн заяви, че НАСА работи върху изпълнението на задачата, поставена от Конгреса през 2005 г., за откриване, проследяване и характеризиране на 90% от близките до Земята обекти с диаметър 140 метра или повече. Но, според него, агенцията е открила само една трета от тези обекти.

Според Бранденщайн от 25 000 обекта, за които се предполага, че съществуват, са открити около 8 300.

Той каза, че причината, поради която той се обръща към световните експерти, е заплахата, която астероидите представляват за Земята.

Тя се заключава в това да получи тяхната помощ и помощта на техните страни за постигане на целите на Националната стратегия и план за действие, за да се гарантира готовността на срещата ни с обекти, приближаващи се към Земята.

„Това е приоритетът на Съединените щати. И ние искаме това да бъде приоритет и на света. Искаме повече международни партньори, които могат да се присъединят към нас в тези усилия“, каза той.

Джим Бранденщайн отбеляза, че 140-метров астероид “е достатъчно голям, за да унищожи държава. … Той е достатъчно голям, за да унищожи цяла европейска държава. „

Джим Бранденщайн очерта целите на плана за обекти, които се доближават до Земята (ОДЗ), които включват повишаване на способността за откриване, проследяване и характеризиране на ОДЗ и подобряване на моделирането и прогнозирането на местата, където ОДЗ може да бъде след 100 години.

Той също така каза, че Челябинското събитие показва, че може да няма предупреждения за малки обекти, така че прогнозата за възможни сблъсъци трябва да се подобри.

И накрая, той каза, че по-голямото международно участие и сътрудничество е от жизненоважно значение, особено когато се обсъжда какви спешни процедури трябва да се предприемат след вероятен сблъсък на някой от неоткритите астероиди със Земята.

e-chronicles

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Учени от Харвард: Астероидът Oumuamua e космически кораб, изпратен от извънземна цивилизация!

Учени  от Харвардския университет изказаха предположение, че мистериозният обект с форма на пура, който навлезе изнендващо миналата година в Слънчевата система, може да  е извънземен космически кораб, изпратен за да… Continue reading „Учени от Харвард: Астероидът Oumuamua e космически кораб, изпратен от извънземна цивилизация!“

Загадки: Астероидът Бену „не пуска“ на повърхността си сондата OSIRIS-Rex!

През декември миналата година сондата на НАСА OSIRIS-Rex се приближи до астероида Бену и започна да го изучава. Целта на този проект, който струва един милиард долара, е да вземе… Continue reading „Загадки: Астероидът Бену „не пуска“ на повърхността си сондата OSIRIS-Rex!“

Още по темата във фейсбук:

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *