Немезида – звездата на смъртта!

Може да изглежда, че статията е „жълта“ – за нещо свръхестествено, но причината е в името, дадено от астрономите на неоткрита, но, може би,  съществуваща звезда.

Изясняваме: Какво е Немезида, защо астрономите са предположили нейното съществуване, къде са доказателствата, какви факти са против? И най-неудобният въпрос: може би това е Нибиру?

Немезида (древните гърци са наричали така богинятa на възмездието) е хипотетична звезда, спътник на Слънцето. Червено или кафяво джудже с период на обиколка от 26 милиона години и разположено от Слънцето на разстояние една и половина светлинни години.

На предположението за съществуването на такъв обект астрономите се натъкват при проучвания на палеонтолози. Тези момчета откриват периодичност в масовото изчезване на биологични видове на Земята: приблизително на всеки 26 милиона години (оттук и другото и име – „Звездата на смъртта“).

Астрономите се опитват да обяснят това с помощта на предполагаемата звезда -компаньон на Слънцето, която, преминавайки през облака Оорт, насочва много комети към Слънчевата система. Съответно, вероятността от сблъсък на Земята с комета се увеличава и в резултат на това се случва изчезването на много видове на планетата.

Какви са фактите в подкрепа на съществуването на Немезида?

Странните орбити на транснептуновите обекти (TНO): те са много удължени.

Около половината от звездите около Слънцето  са двойни (най-близо до нашата система –  Алфа Кентавър – е тройна). Вероятно и Слънцето има такава звезда – компаньон.

Алфа Кентавър или Алфа Центавър (α Cen / α Centauri) е най-ярката и най-близката до слънцето кратна звезда в южното съзвездие Кентавър, и е четвърта по яркост на небосвода с видима звездна величина −0,01. Тя е с твърде голяма южна деклинация, за да се вижда от географските ширини на България.

Състои се от 3 звезди. Алфа Кентавър A е жълта звезда от спектрален клас G2, като Слънцето (т.е. има подобни на Слънцето цвят и температура). Алфа Кентавър B е оранжева звезда от спектрален клас K1. Алфа Кентавър C (Проксима) е червено джудже със спектрален клас M5. Двата ярки компонента, Alpha Centauri A и B са компоненти на двойна звезда. Те обикалят една около друга за 80 години, като отстоят на 23 АЕ една от друга. Алфа Кентавър С (Проксима) е най-близката до звезда, на 4,3±0,1 св.г.. Поради това е чест предмет на спекулации относно бъдещи космически пътешествия, най-вече в сферата на научната фантастика.

Прилича на предполагаемата Немезида на Слънцето.

Какви са аргументите против Немезида?

Била е проверена честотата на сблъсъците на големи тела със Земята: няма периодичност, а увеличаване на броя на такива случаи. Което може да се обясни с липсата на информация за най-старите кратери или с реално увеличение на броя на сблъсъците.

Няма практическо потвърждение за наличието на звезда близо до Слънцето. Космическият телескоп WISE, който прави проучване на небето в инфрачервения диапазон, трябва да намери такава близка звезда, дори и да е кафяво джудже.

Наличието на планетна система около Слънце. От всички открити екзопланети повечето от тях обикалят около обикновена звезда. Около 12% от откритите планети извън Слънчевата система са спътници на двойни звезди. Това може да означава, че е по-вероятно да сме в системата на само една звезда.

Време е за невероятни истории

Какво имаме за Нибиру? Планетата, която е измислил Захария Сичин. Писателят, популяризиращ теорията за палеоконтакт (контакти с извънземни в древността). Ситчин се основава на собствената си интерпретация на шумерски текстове. Той приема, че Нибиру се върти около Слънцето за 3600 години и в най-близката до светилото точка на орбитата си минава между Марс и Юпитер, като по този начин влияе на Земята.

Нибиру също така трябва да бъде обитавана от разумни същества. Астрономите отхвърлят наличието на планета с такива характеристики в нашата система, както и възможността за живот на толкова голямо разстояние от Слънцето. За да се справи по някакъв начин с противоречията, Нибиру е назначена за сателит Немизида. Такива работи.

Всяка временна липса на научна информация и знания поражда много „обосновани“ свръхестествени обяснения. Светкавиците също та са били обяснявани с гнева на боговете. И всички били доволни от това!

Източник e-chronicles

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

20 000-годишни шумерски таблички разказват кой е създал Homo Sapiens!

Ако си мислите, че Битие ( Γένεσις) е единствената версия на историята на нашето създаване и съществуване, то древни  текстове на различни култури ще ви кажат, че ние сме тук… Continue reading „20 000-годишни шумерски таблички разказват кой е създал Homo Sapiens!“

Още по темата във фейсбук:

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *