Мистериозни облаци, приличащи на атомни взривове се появиха над Полша (галерия)

На 6 юни в небето над Полша са наблюдавани голям брой редки облаци, т.нар. „облаци – наковални“, много напомнящи на „гъбите“ на ядрените взривове.

Cumulonimbus incus (Cb inc.) – с наковалня (латински incus – „наковалня“). Характеризират се с удължаване на горната заледена част на облака встрани с образуването на огромна „наковалня“ над горната част на облака. Достига височината на изотермията на границата на тропосферата и стратосферата.

Възходящият въздушен поток не може да преодолее блокиращия изотермичен слой, поради което облакът започва да се разпространява в посока на преобладаващия хоризонтален въздушен поток. Така се формира наковалня на върха на облака.

Ако силните вертикални въздушни потоци „пробият” изотермичния слой, облакът на върха му има бързо променяща се заоблена ледена „шапка” (лат. Pileus) – малък леден облак над купесто-дъждовния облак. Появата на pileus е признак на господство в атмосферата на силни възходящи течения при висока влажност, което води до гръмотевични бури.

Поне такива са обясненията на учените, а защото толкова много такива  облаци са се появили изведнъж….

e-chronicles

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

 

Още по темата във фейсбук:

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *