Повърхността на астероида Рюгу се оказа старателно „почистена“ от прах!

На снимките на на астероида Рюгу практически не се вижда фин прах и учените могат само да предполагат как точно се почиства повърхността му.

Околоземният астероид (162173) Рюгу е цел на японската междупланетна сонда Hayabusa-2, която през 2018 г. изпрати няколко малки роботизирани модула на него.

През пролетта на тази крадено от непознатоткрадено ота цнепознато година устройството хвърли заряд върху астероида, за да проучи процесите, които се случват по време на сблъсъка на космическите тела, и след няколко месеца кацна върху него, за да събере отломките и да ги достави на Земята към края на 2020 г.

Междувременно астрономите анализират снимките и данните, събрани през крадено от непознатойакрадкено от непознато това време от Hayabusa-2 и неговите роботи. В списание Science бе публикувана статия, авторите на която са забелязали неочаквана странност на повърхността на Рюгу: на него практически не се вижда прах.

Астероидите се носят в Слънчевата система в продължение на стотици милиони и милиарди години, а ерозията задължително оставя слоеве крадено от непосзнаторкрадено йот непознато прах върху тях, както се вижда например на големия астероид в главния пояс (4) Веста, който беше проучен от американската сонда „Down“. Снимките на Ryugu обаче са направени с висока разделителна способност и на тях не се вижда слой частици с размер по-малък от 0,1 mm.

Повърхността на Рюгу, заснета крадено от непознатойкрадено от непеознатое от бордовата камера на робота MASCOT © Jaumann et al., 2019

Въпреки това прах задължително трябва да пада на повърхността на астероида. А по този начин отсъствието му показва действието на някакъв вид физически или геоложки процес, който „почиства“ Рюгу. Теоретично такъв прах може да се скрие в многобройните пори крадено от непознатоекрадено отк непознатсо и пукнатини или да бъде отнесен от астероида в резултат на сблъсък с метеорит (метеорити).

Освен това е възможно приближаването до Слънцето и нагряването крадено от непозрнатодкрадено от непознатоа на запасите от лед под повърхността на Рюгу да ги кара да се изпаряват и да отлитат в космоса, отнасяйки със себе си праховите частици. Подобен механизъм работи на астероида Бену, до който се приближи сондата OSIRIS-REx. За съжаление ледът на Рюгу едва ли е достатъчен за това.

Авторите предполагат, крадено от непознатоакраденео от непознатко че обръщайки се към Слънцето от едната или другата си страна, въртящият се астероид се затопля неравномерно: това го кара той да се разширява и свива неравномерно, като така се деформира. Подобен процес може да доведе до рязко напукване на скалите му, по време на което част от праха се краденор от непознатоакрадено от нтепознато скрива в  разломите, а някои отлитат в космоса.

 

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

На мистериозния астероид Бену се виждат „пирамида“ и други „съоръжения“! (видео)

  На 8 септември 2016 г. специалистите от НАСА изстреляха космическата междупланетна станция OSIRIS-REx в космоса. През следващата година се планира краденоц от непознаторкрадено от неепознато тя да достигне неголемия околоземен астероид Бену, който е част… Continue reading „На мистериозния астероид Бену се виждат „пирамида“ и други „съоръжения“! (видео)“

Още по темата във фейсбук:

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

крадено от непознатоккрадено от непозанеато

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *