Учени: Интерфейсът „мозък-компютър“ ще направи хората телепати!

„Невронните интерфейси, които свързват човешкия мозък с компютрите, с помощта на изкуствен интелект, ще позволят на хората да четат мислите на други хора, твърдят водещи учени.

Нов доклад на Британското кралско общество очертава предимствата на такава технология, но учените предупреждават, че са възможни сериозни рискове, ако тя попадне в грешни ръце“, съобщава The Independent.

„Интерфейсите между мозъка и компютъра вече се разработват от Facebook и Neuralink на Илон Мъск, и според доклада, до 2040 г. невронните интерфейси ще се превърнат в „общопризнат вариант“ за ефективно лечение на болести като Алцхаймер“, пише още The Independent.

– Очаква се това да бъде последвано от още по-футуристични изобретения, като например мозъчни импланти, които ще позволят на хората действително да усещат вкус, аромат и да виждат без реално физическо изживяване на усещането. Докладът също така подробно описва как подобно оборудване може да подобри паметта на хората, да подобри зрението им и дори да позволи предаването на мисли от един човек на друг.

Хората могат до известна степен да станат телепати, способни да общуват не само без да говорят на глас, но и без думи – благодарение на достъпа до мислите си  на концептуално ниво (…). „

„Не само мисли, но и сетивни преживявания могат да се предават от мозък на мозък. Всеки, който е в отпуск, може да изпрати „невронна картичка“, която отразява какво вижда, чува или вкусва, изпращайки го в мозъка на приятеля си, които е останал у дома “, се казва в статията.

„Докладът призовава правителството да започне национални изследвания в тази нововъзникваща област, за да определи посоката на технологиите“, отбелязва изданието.

„Учените излагат етичните проблеми на тази технология, като например защитата на личния живот и предотвратяване на използването й като инструмент за наблюдение. Също така се повдига въпроса как тези технологии влияят върху това какво означава да си човек.

Ако имплантируемите чипове поемат контрола върху определени процеси за вземане на решение, този човек все още ли ще бъде себе си или ще се превърне отчасти в машина? „

(…) По-рано тази година Neuralink (…) представи имплантируеми „нишки“, които директно свързват човешкия мозък с компютър. Тяхната цел е да помогнат на парализирани хора да контролират компютъра за подобряване на комуникационните си навици, но изпълнителният директор на Neuralink Мъск заяви, че технологията „в крайна сметка ще постигне вид симбиоза с изкуствения интелект“, припомня изданието.

Мъск многократно е предупреждавал за опасностите от изкуствения интелект, твърдейки, че в бъдеще хората могат да изостанат толкова далеч зад машините, че в крайна сметка те ще гледат на хората точно както хората в момента гледат на домашните си любимци.

„Не ми харесва идеята да ставам домашна котка. И така, как ще се реши този проблем?“, попита той по време на технологична конференция през 2016 г. „Мисля, че най-доброто решение би било да добавите себе си на нивото на съзнанието на ИИ.“

Според него ключът към постигането на такъв паритет с напреднал ИИ е един вид „невронна дантела“, която се разработва в Neuralink. Компанията му планира да започне клинични изпитания на технологията през следващата година.

„Facebook нарича тази нова ера на киборгите „следващата голяма вълна в информационните технологии, фокусирани върху човека“ и работи върху кибергарнитура, което е може би първата стъпка към телепатичната комуникация.

През юли технологичният гигант публикува статия в Nature Communications, описваща такава гарнитура, която може да предава човешки мисли директно на компютърен екран.

В момента устройството може да дешифрира само избрани думи, но компанията се надява, че един ден то ще работи за лесно дешифриране на мислите. (…) „, – се казва в статията.

Източник: The Independent

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Тайните планове на световния елит: Полукиборги и никому ненужните маси

{Масите губят значението си за икономиката, и за властите вече няма смисъл да инвестират в тяхното здраве, образование и благополучие} Наскоро се появи аналитичната статия на израелския експерт по политическите… Continue reading „Тайните планове на световния елит: Полукиборги и никому ненужните маси“

Още по темата във фейсбук:

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *