Стереограми за начинаещи!

Ако все още нямате достатъчно умения и не сте успели да видите какво се крие зад, на пръв поглед, размазания цветен килим, тези стереограми са за вас!

Да потренираме, да погледнем и да се научим! Гледането на стереограми е полезно занимание за очите. И много интересно.

• Приближавате се възможно най-близо до картинката (разбира се с очите си, а не с други части на тялото)

• Изчакайте, докато изображението се размие, разфокусира се.

• Много бавно се отдалечавайте от стерео изображението, докато на определено разстояние от картинката зрението ви вече не се фокусира директно върху стереоизображението, а сякаш зад него!

Успяхте ли???

И още няколко съвета:

Как да видим скритото изображение?

Повечето стереограми са така направени, че ако наблюдателят кръстоса погледа си и пренесе вниманието си зад изображението на същото разстояние, на което се намира самата картина, обикновено след броени минути ще види изненадващо ясно 3-измерно изображение!

Когато е за първи път, това се отдава доста трудно на повечето хора, защото трябва да фокусират вниманието си в точка, различна от тази, в която гледат очите им. Този феномен е известен като ”развързване” на процеса на наблюдение. Инстинктивно хората се опитват да фокусират вниманието си в същата точка, където гледат очите им и това е най-голямото препятствие да видят изображения от такъв характер.

Забележка: По принцип възприемането на стереограми е по-лесно при ярко осветление. Това е защото при лошо осветление окото не може да фокусира добре. Освен това, за да можем да възприемаме стерео-изображения, трябва да можем да използваме и двете си очи в оптимален режим. Ако наблюдателят носи очила, би могъл да пробва и без очила. Някои късогледи хора виждат стереограмите по-добре без очила (след като се приближат към екрана).

Съществуват няколко начина да се научим или да научим други как да ”развързват” вниманието си:

Постепенно отдръпване

Дръжте картината пред лицето си, така че носът да я докосва. Повечето хора не могат да фокусират погледа си на такова разстояние, това не е и необходимо. С картината пред лицето се престорете, че гледате напред през нея. После бавно увеличавайте разстоянието между себе си и картината, без да променяте погледа, зареян напред. Ако изпълнявате точно тези инструкции, 3-измерното изображение ще се появи, когато картината застане на нужното разстояние.

Използване на отражението

Както споменахме вече, стереограма с отражателна повърхност може да помогне много за успешното кръстосване на погледа в нужната степен. Просто концентрирайте вниманието си върху отражението и почакайте докато в периферното зрение изплува 3-измерното изображение.

Пияни очи

Този метод е опит за описание на чувството при разфокусиране на очите, когато човек е пийнал или гледа с ”втренчен” поглед. Очите не гледат обекта, а по-скоро през него. Това състояние често се наблюдава сутрин, преди кафето да свърши своята работа.

Стената или пръста на помощ

Картината се поставя наполовина на разстоянието до стена. Гледа се над ръба на картината към стената и погледът се фокусира върху нещо на стената. Поддържайки този поглед вдигнете картината на нивото на очите си или свалете погледа си надолу към картината, без да изменяте фокуса си.

Подобен ефект би имало, ако застанете на една ръка разстояние от екрана и поставите пръста си върху картината. Фокусирайте пръста и бавно го движете към очите си. Ще забележите с периферното си зрение, че картината излиза от фокус (размазва се) и евентуално при подходящо положение на пръста ще се появи 3-измерното изображение.

Прозрачност

Ако е възможно, напечатайте или копирайте картината на прозрачен носител. Тогава, гледайки през картината, фокусирайте върху нещо на същото разстояние зад нея. Подходът е подобен на описаните по-горе за стената и пръста, освен че в този случай не е нужно да премествате погледа си.

Двете точки

Идете до прозореца, с флумастер нарисувайте две плътни черни точки на около 10 см една от друга. След това гледайте за известно време през прозореца, някъде далече, между двете точки,докато те се съберат в една по средата. След 4-5 опита ще успявате да видите точката в средата за секунди! Ползвайте този опит при гледане на стереограмите!

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Aкула, птици, слон – стереограми

Преди   обяснихме Как да видим скритото изображение.  Повечето стереограми са така направени, че ако наблюдателят кръстоса погледа си и пренесе вниманието си зад изображението на същото разстояние, на… Continue reading „Aкула, птици, слон – стереограми“

Още по темата във фейсбук:

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *