Учени: Шумът на човечеството вреди на всичко живо на планетата!

Звуците, създавани от човешката цивилизация, според изследователите, днес са един от ключовите фактори, които нанасят вреда на природата.

Екип от учени от Северна Ирландия (Университета в Белфаст) счита: преди човечеството е подценявало значението на шумовото въздействие върху природата. Мегаполиси, големи промишлени съоръжения, авиация, воден и автомобилен транспорт – всичко това причинява щети на други организми, генерирайки безброй неестествени за природата вибрации.

Авторите на изследването Рувен Шмит и Ханс-Йорг Кунк отбелязват, че докато преди това само някои особено чувствителни живи организми се считаха за податливи на негативните акустични ефекти, сега стана ясно, че страдат много повече същества.

Според Кунк звуците на човечеството вредят на всички – и на мъничките насекоми, и на огромните бозайници –  китовете. Експертите обаче все още не са на едно мнение в своите оценки. Като пример са дадени конкретни случаи – например, когато въртенето на корабните витла дезориентира китовете, поради което животните могат да скочат на брега. Шумът също така не позволява на хищниците да ловуват и спасява потенциалните им жертви от смърт, което също е сериозна намеса в естествения подбор.

Главният извод на учените засега се състои в призив да се обърне по- голямо внимание на възможните последици от човешките дейности на сушата, в атмосферата и в хидросферата.

Сред другите заплахи, създавани от човечеството за животинското царство, а именно насекомите, учените определят ​​и светлинното замърсяване.

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Странни звуци от „нищото“ бяха чути високо над Дания и Югоизточна Великобритания (видео)

Вие все още не сте чували странните тръбни звуци от небето? Значи имате късмет. Впрочем те понякога не са тръбни, а, както казват очевидци, в някои случаи са стържещи, механични,… Continue reading „Странни звуци от „нищото“ бяха чути високо над Дания и Югоизточна Великобритания (видео)“

Още по темата във фейсбук:

© 2019 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *