Магическото въздействие на музиката на Моцарт

Проучвайки влиянието на музиката на Моцарт върху хората, учени твърдят, че тя има уникален положителен ефект.

Големият виенски класик се превърна в опитно зайче за учените от 21 век. Проучвайки влиянието на музиката на Моцарт върху хората, учениte твърдят, че тя има невероятен ефект.

Какво прави „слънчевият“ гений с нашето съзнание?

Младият виртуоз

Волфганг Моцарт започва музикалните си прояви много рано и още на четиригодишна възраст бъдещият гений прави първите си композиции. Бащата контролирал момчето така: строга дисциплина, постоянни занимания и активна концертна дейност от петгодишна възраст. Леополд Моцарт искал синът му да стане композитор, а според обичаите от онова време музикантът можел да стане композитор едва следа като бъде признат за виртуоз.

Малкият Моцарт бил признат за виртуоз още когато бил   дете. Това обаче му коствало много усилия: многочасовите концерти пред благородниците   изтощавали малкия музикант.

Веднъж, след концерт пред императрица Мария Тереза, Моцарт заболял от треска, а тялото му било покрито с червен обрив – скарлатина. Благодарение на усилията на императорския лекар момчето успяло да се възстанови. Моцартови пътували много, изнасялi много концерти и се скитали из кралските дворове на Европа в търсене на постоянно място.

Постоянните неудобства, финансови затруднения и липса на стабилност – всичко това трябвало да изтърпи и младият композитор. Въпреки това съвременниците отбелязват лекия му характер, весел нрав и любовта му към шегите и различните шегаджийски постановки.

Моцарт обожавал различни светски приеми, маскаради, обичал да танцува и да се забавлява. Безспорно, това се отразява и в музиката на композитора. Музиката му е по-наситена с обертонове с висока честота – от три до осем хиляди херца. Именно тeзи характеристикi оставяt слушателя с усещането за „лъчезарност“, пролет и слънце.

Музикални експерименти

Първите експерименти с музиката на Моцарт са проведени върху плъхове. В продължение на два месеца животните слушали една и съща негова творба по дванадесет часа на ден. Музикалните плъхове изведнъж станали по-умни от роднините си и можели по-бързо да бягат през лабиринта, както и да правят по-малко грешки по време на пътешествията си.

Първите експерименти с музиката на Моцарт върху хора също завършват с интересни открития. Хора  слушали произведения на Моцарт и друга музика, а учените по това време изучавали мозъците им с помощта на ЯМР. Докато слушали каквато и да е музика, у хората се активизирала тази част от мозъка, която е свързана със слуховите центрове. В други случаи се задействал емоционалният им център.

Но само творбите на Моцарт активизирали у подопитните цялата им мозъчна кора!

Според учените, които наблюдавали този процес, цялата глава на човека „започвала да свети“, докато той слуша Моцарт. Учените смятат, че именно в музиката на Моцарт има уникално явление – уникален ритъм, който е „съзвучен“ с ритъма на нервната ни система.

Музиката на Моцарт може да предизвика такъв резонанс в мозъчната кора, който да се колебае с честотата на нервната ни система – 20-30 секунди. След като анализирали честотните характеристики на други класически композитори, както и поп музика от различни години, учените съставили таблица, в която най-често се среща това съчетание от вълни – 20-30 секунди. И Моцарт бил първи в списъка.

econet

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Канадски учени: Възможно е ракът да се предава от човек на човек

Ракът може да се предава от човек на човек. Тази хипотеза беше представена от група учени от Канадския институт за перспективни изследвания, пише Focus.de, позовавайки се на изследване, наречено „Хората… Continue reading „Канадски учени: Възможно е ракът да се предава от човек на човек“

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *