Daily Star: Новата 5G мрежа във Великобритания може да „намали броя на сперматозоидите и да стерилизира младите мъже“, опасяват се учени

„Има опасения, че разширяването на 5G покритието във Великобритания може да повлияе сериозно на фертилността на хората. Разгръщането на високоскоростната мрежа, която заработи във Великобритания миналия май, предизвика протести на хора, които считат, че по-високите нива на електромагнитно излъчване в атмосферата са опасни и потенциалните въздействия върху здравето, на 5G технологията, трябва да бъдат проверени „, пише британският таблоид Daily Star.

„В писмо, изпратено до „Даунинг Стрийт“ 10 миналата седмица, премиерът Борис Джонсън беше призован да започне разследване за „установяване на истинското въздействие на безжичните системи върху здравето на населението в Обединеното кралство.

„Изключително сме обезпокоени от уязвимостта на нашите млади и много млади хора пред вредното въздействие на високочестотното импулсно излъчване“, се казва в писмото, което е предадено заедно с две петиции, едната от които е подписана от 268 лекари и учени.

„Едно след друго изследванията показва, че това нейонизиращо лъчение причинява окислително увреждане на ДНК в клетъчните системи и това може да бъде особено вредно за репродуктивната система на малките момчета, юноши и младежи.“

„Броят на сперматозоидите при британските мъже е намалял с 29% през последното десетилетие“, изтъква изданието. „Многобройни международни проучвания откриват връзка между увеличаване на използването на мобилни телефони и намаляване както на количеството, така и на качеството на спермата.

В обзор, проведен през 2016 г. от Обществото за репродукция и фертилност се съобщава, че от 27-те изследвания, които проучват въздействието на електромагнитното излъчване от мобилните телефони върху мъжката репродуктивна система, 21 са открили негативни ефекти.“

„В статия от 2018 г., озаглавена „Wi-Fi е голяма заплаха за човешкото здраве“, публикувана в Environmental Research, д-р Мартин Пол от Университета   на щата Вашингтон цитира експеримент, проведен през 1997 г., като експеримент с тревожни резултати,“ се казва в статията: две двойки млади мишки били  поставени в клетки и разположени на различни места с различни нива на въздействие на работеща антена, но нивата на въздействие и в двете зони били в рамките на стандартите за безопасност.

„Двойка мишки в клетката с по-високо ниво на въздействие произведе едно котило мишки, които бяха по-малки от нормалното, второ котило, в което мишките бяха по-малко от нормалното и от този момент стана безплодна или с много ниска фертилност.

Двойката, подложена на по-ниско ниво на електромагнитно излъчване, е произвела четири котила, броят на мишките в които намалявал всеки път, след което те станали напълно безплодни “, се казва в публикацията.

„И в двете групи чифтосването и вероятната последваща бременност за раждането на петото  възможно котило са се случили в условия на липса на въздействие на електромагнитно излъчване, но последствията за фертилността не изчезнаха; следователно последствията за фертилността могат да бъдат необратими, което предполага подобна картина с последствията за мозъка, свързани с  електромагнитно излъчване “, пише д-р Пол, добавяйки, че през 2013 г. учените показаха, че „въздействието на Wi-Fi влияе върху репродукцията на животни и че [7 други изследвания] потвърждават това, както и въздействието на Wi-Fi върху структурата на тестисите и производството на сперма.“

„Д-р Крис Нютон, директор на Центъра за имунометаболични, микробиомични и биоенергийни изследвания и един от онези, подали петиции на Даунинг Стрийт 10, заявяват, че подобни изследвания „предизвикват тревога“ и не обещават нищо добро за показателите на фертилността у хората. (.. .) „Не можем да провеждаме изследвания върху хора по очевидни причини“, каза той в интервю за Daily Star.

– От биологична гледна точка – in vitro / ex-vivo, съществуват системи, които се повреждат от радиочестотно електромагнитно излъчване, чието ниво е (много) по-ниско от границите, определени от Международната комисия за защита от нейонизиращи лъчения. Тези системи включват и ДНК. Възможно е да възникне мутация на гаметата в отговор на нивото на радиация, на което вече сме изложени “.

„Всъщност не знаем какво ще бъде въздействието в бъдеще, но когато бъде въведен новият стандарт, нивото на въздействие със сигурност няма да намалее. Изследванията върху животни са тревожни, особено [експериментът с мишки през 1997 г.],“ пояснява той, (…) добавяйки, че подобно излъчване може „вероятно“ да повлияе на фертилността и на жените, а не само на мъжете.

„(…) Професор Оле Йохансон от катедрата по неврология в шведския каролински институт прогнозира масово безплодие сред хората „в рамките на пет поколения“ или след 150 години в бъдеще.“ Играем с най-ценното, което имаме, а именно нашите собствени деца “, каза той в интервю през 2013 г.

Изданието припомня, че според данни на СЗО „не са установени вредни последици за здравето, причинени от използването на мобилни телефони“. И все пак СЗО класифицира всички радиочестотни лъчения като „потенциално канцерогенни“ поради неубедителни резултати, които предполагат, че облъчването може да причини рак при хората.

Източник: Daily Star

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *